Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С прояви в цялата страна честваха Деня на Тракия

Снимка: БГНЕС

В дългата българска история славата, победите, успехите се редуват и с дълбоки рани. Една от тези рани не е затворена до днес - българските тракийци, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си по време на тържественото честване пред паметника на Одринската епопея в столицата. В Деня на Тракия тази година честването е посветено на 110-ата годишнина от превземането на Одринската крепост.

Честването започна с панихида в храма „Св. Николай Софийски“. След панихидата вицепрезидентът и председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов поднесоха цветя и венци пред паметника на екзарх Антим Първи в столичния парк „Свети Никола Софийски“. Възпоменания имаше също в Бургас, Варна Хасково и на Петрова нива.  

Още от категорията

На празника Свети Дух се чества и денят на българите в Македония

Православният свят чества празника на Светия Дух. Отбелязва се винаги в деня след Петдесетница. За българите Свети Дух е и ден на пробуждане на националната памет, ден на протест срещу ограбването и фалшифицирането на историческата истина за националната..

публикувано на 05.06.23 в 13:15

Посланието на Петдесетница е да обединява вярващите в Христовата църква

Отново е Петдесетница - един от най-великите християнски празници, утвърдил основите на Светата Църква. Това е петдесетият ден след Възкресението на Спасителя, в който Светият Дух слиза на земята, за да осени апостолите на Христовото учение. Под формата..

публикувано на 04.06.23 в 04:10

4500 години човешка история - Росица Димитрова с епична снимка, която се прави „веднъж в живота“

Фотограф е заснел Хеопсовата пирамида в Гиза със силует на самолет, на фона на пълната Луна над нея. Това е снимка, която се прави "веднъж в живота", съобщава един ат най-авторитетните сайтове за фотография PetaPixel. Автор на невероятния кадър е..

публикувано на 01.06.23 в 10:43