Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

София ще приеме преговорна позиция за бъдещето на въглищните централи

ТЕЦ "Марица Изток - 2"
Снимка: БГНЕС

През новата седмица служебното правителство ще одобри позицията на България по искането за предоговаряне на параметрите, свързани с въглищните централи, за които беше прието решение от парламента. След това промените ще бъдат предложени на Еврокомисията и ще започнат преговорите, каза пред БНР енергийният министър Росен Христов.

Той коментира, че е важно да не се поемат политически ангажименти за предсрочното затваряне на въглищните централи, за да има време в засегнатите региони да се развият алтернативни енергийни източници и нови работни места. Това няма как да стане за година или две. Средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и тези за териториалните планове за справедлив преход ще бъдат усвоени, каза министърът. 

Още от категорията

Бизнес, синдикати и очаквания към новото правителство на България

Народното събрание прие единодушно на първо четене решение за удължаване на срока за събиране на приходи, извършване на разходи и предоставяне на трансфери от държавния бюджет до приемане Бюджет за 2023 г. Очаква се окончателното решение да бъде..

публикувано на 09.06.23 в 11:21

Над 31% от производството на ток у нас са резултат на соларните паркове

Огромният интерес към слънчевата енергия в България може да се обясни с високите цени на тока, както и с несигурността на пазарите, особено след избухването на военния конфликт в близост. Слънчевите централи в страната значително..

публикувано на 07.06.23 в 10:40

Удължиха с още 3 месеца забраната за внос на зърно от Украйна

Срокът на забрана за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на територията на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се удължава с 3 месеца до 15 септември 2023 г. Решението е на Европейската комисия и е публикувано в Официалния вестник на ЕС,..

публикувано на 06.06.23 в 12:21