Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Северна Македония предава на Украйна 12 щурмови хеликоптера Ми-24

Славянка Петровска
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна настоява Съветът за сигурност на ООН да свика незабавно извънредно заседание заради изявленията на Русия, че разпола тактически ядрени оръжия в Беларус, предаде УНИАН.
 

Еврокомисарят по външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че Брюксел е готов да наложи нови санкции на Беларус, ако Минск приеме руски ядрени оръжия, съобщи AFP. "Приемането на руски ядрени оръжия в Беларус би означавало безотговорна ескалация и заплаха за европейската сигурност“, написа Борел в Туитър.

Северна Македония ще предаде на Украйна 12 щурмови хеликоптера Ми-24, заяви министърът на отбраната на републиката Славянка Петровска. Скопие е закупила машините от Киев през 2001 г. "Решението за прехвърлянето е взето след искане от украинската страна и анализ на македонската армия, който е показал, че лишаването от тази военна техника няма да се отрази на отбранителните способности на страната. Според плановете ни за модернизация това оборудване почти е достигнало края на експлоатационния си срок и няма да бъде част от нашето въоръжение", каза министърът цитирана от МИА. Скопие вече предостави на Киев своите стари танкове Т-72 и 4 самолета Су-25. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30