Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Александър Детев:

Смелостта все още е в остър недостиг у нас

Александър Детев
Снимка: Личен архив

Българите зад граница отдавна проявяват жив интерес към реалността в родината. От една страна – тук са оставили свои близки и приятели и не им е безразлично как живеят те, а от друга – мнозина планират един ден да се завърнат. Повечето от тях обаче твърдят, че биха се завърнали при определени условия – да се създаде по-нормална среда за живот и възможност за реализация на потенциала им.

Роденият в Пловдив днешен жител на Германия и журналист в българската секция на "Дойче Веле" Александър Детев, вижда нелош потенциал в държавата ни. В последните десет години той прекарва голяма част от времето си в Германия и Австрия, но всеки път, когато се завръща у нас, вижда, че страната се променя към по-добро.

"България изглежда по различен начин в сравнение с времето, когато тръгвах за Виена преди десетина години – казва Алекс. – Има страхотни млади и прогресивни хора, които се развиват и които реализират чудесни неща въпреки обстоятелствата. Аз често се опитвам да намеря отговор на въпроса какво й липсва на България, за да напредва и да се развива. И все повече се убеждавам, че й липсва смелост. Ние се справяме, но можем да го правим много по-добре. Смелостта е дефицит в България. Основните пороци си ги знаем – несправедливост, бедност, корупция, недостатъчна свобода на медиите и т.н. Това са проблеми, които могат да бъдат решени само със смелост. 


Надявам се, че с времето обществото ни ще придобие повече самочувствие. И в това е другият парадокс – гледайки икономическите показатели, България не е зле. Но, ако питаш хората, по-голямата част от тях ще ти кажат, че положението е много лошо. А то хем е много лошо, хем не искаме да направим нищо по въпроса. Знам, че коства усилия, но би било чудесно, ако се справим с този парадокс."

На въпроса ни би ли помогнал в подобно начинание, Алекс отговаря:


"В последните години прекарвам голяма част от времето си в България, но и когато съм в чужбина, никога не съм късал връзка с родината. Инвестирал съм немалко от времето и усилията си във всевъзможни инициативи в полза на България. И това важи за много българи зад граница. Освен това в днешно време за българите, живеещи в Европа, разстоянията не са големи. Полетът е час и половина и е напълно достъпен. Имам приятели, които живеят в чужбина, но се прибират всеки уикенд в България. Напълно възможно и постижимо е това и този ценен ресурс трябва да се използва. В крайна сметка, някога България е била на три морета, а сега е на 7 континента. Така че, какъв е проблемът?!"

Но винаги в тези разговори, като че ли има нещо недоизказано. Не казваме кой да направи всичко, за което говори Алекс.


"Това е като разговорът с огледалото. На въпроса "кой", обикновено отговорът е "някой, който не се справя". Ще кажа нещо смешно и банално за мнозина - хайде да започнем например да си изхвърляме боклуците разделно. Да, държавата може би не е организирала добре процеса, но и ние можем да положим усилия, имаме кофи пред домовете си. В Австрия или Германия, ако си хвърлиш хартията в кофата за пластмаса, те чакат неприятности. Т.е. започнат ли да се правят тези малки стъпки, да се поема отговорност, ще стигнем и до самочувствието, за което говорим, че ни липсва. Защото ще знаеш, че си си поставил задача и си я изпълнил. Така може да порасне самочувствието ти. Не само от миналото. Миналото е нещо прекрасно, от което да се учим, но не можем да черпим самочувствието си от него, защото хората в миналото са вършили достатъчно много за тяхното настояще."

Снимки: Личен архив на Александър Детев, БНР-архив, БГНЕС

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зденка Тодорова с премиера на новата си книга “Любимият полк” в Цариброд

Зденка Тодорова – журналист и писател, ще представи тази вечер в Народната библиотека “Детко Петров” в Цариброд най-новата си книга “Любимият полк”, съобщи мултимедийният портал на български и сръбски език ФАР. Книгата е посветена на 120-ата..

публикувано на 26.06.24 в 09:20

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40
Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36