Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българското училище “Д-р Петър Берон” в Прага празнува 75 години от създаването си

Директорката Мария Носикова: Важно е всеки да има гражданска позиция, ако искаме държавата ни да има бъдеще, да усещаме нормалността

7
Снимка: bgschool.eu

През 20-те години на миналия век български градинари – ценени заради уменията си, се заселват в околностите на големите чешки градове. А за да познават децата им своите корени и роден език, създават частно българско училище.

На откриването на юбилейната 2022/2023 учебна година

Разказвайки 75-годишната история на Българското средно училище “Д-р Петър Берон” в Прага, директорката Мария Носикова акцентира върху пионерското дело на някогашните родолюбиви българи. И макар сегашното училище да е разкрито през 1948 г. с решение на Министерството на народната просвета, наследниците му тачат именно тях като духовни първооснователи.

Мария Носикова

“Предстои ни да отбележим юбилея на училището с много мероприятия – разказва Мария Носикова пред Радио България. – Основното от тях е празничният концерт под мотото “75 години български дух, култура и просвета в сърцето на Европа”, който ще се състои на 31 март в голямата зала на градската библиотека в Прага. След това, от 16,00 ч. до 18,00 ч. на Староместкия площад в самото сърце на града ще има открита сцена, на която многото гостуващи състави – предимно от България, ще имат възможност да се изявят. На това място ще бъде разположен също великденският базар. И тъй като се очакват много българи и не само, бихме искали да покажем най-доброто, автентично и оригинално лице на страната ни.”

За да възкресят скъпи спомени от времето, прекарано в българското училище, за първи път хора от различни поколения ще се съберат на среща на бившите възпитаници. Двама от тях – Цветелинка Малчева и Иво Рашев, успяват да издирят близо 200 някогашни ученици и на всички тях изпращат покани. “Имаме потвърждение на повече от сто души и чакаме събитието с нетърпение”, казва директорката. И докато личните победи на всеки един от тях предстои да бъдат споделени, Мария Носикова насочва вниманието към постиженията на най-младите.

Много се гордеем с нашите спортисти, които са дошли тук, защото са приети в елитни хокейни отбори. Те също така са част от националния отбор по хокей на лед на България, а един от тях – Нино Томов, вече играе за Канада.

На снимката вдясно - Нино Томов

Гордеем се също с нашите деца, които след завършването на училище продължават образованието си както в български университети, така и в Чехия, в Германия. През м.г. много ни зарадваха наши ученици, приети в Карловия университет – един от най-елитните в Европа.”

Учениците от първи клас изнасят открит урок с добавена реалност на тема „Диви животни”

В момента българското училище в Прага посещават 130 ученици от първи до единайсти клас. След отлива заради пандемията от коронавирус и завръщането на много семейства в страната ни, училището се радва на засилен интерес. При това не само от български деца, но и с чужд произход – арменски, сирийски, руско-полски, украински.

Учениците от 8 и 10 клас на фотодокументалната изложба „Бунтът на духа – Основна сила по пътя към свободата“, посветена на Васил Левски, в Българския културен институт, гр. Прага

Гледаме към бъдещето и към предизвикателствата, които стоят пред нас”, казва тяхната директорка. И понеже водим разговора в навечерието на изборите, ето защо е от съществено значение, според нея, да бъдем активни граждани и да пробудим съзнанието си още в училище:

Изключително важно е всеки човек да има гражданска позиция, ако искаме наистина държавата ни да има бъдеще, да усещаме нормалността – изтъква Мария Носикова. – Ние живеем тук и правим осезателна разлика между това, което е в България, и това, което е в Чехия. И ако искаме нашата държава да върви напред, трябва не само да гласуваме, но и да заимстваме от добрия опит, който другите имат. Разликата е в икономическия стандарт, в доверието в институциите. Чехите често правят анкети, насочени към гражданското общество и една от тях представляваше допитване кои институции в страната се ползват с най-голямо доверие. На първо място те бяха посочили полицията, а на второ място – съда. Това обяснява много неща.”

Вижте още:

Снимки: БСУ “Д-р Петър Берон” - Прага

Галерия

Още от категорията

Снимка: Facebook/ AIBIA - Associazione Italo Bulgara in Abruzzo

Деца от целия свят показват „Природните чудеса на България“ в Рим

Да нарисуваш „Природните чудеса на България“ в изолация, само по снимки и дълбоки емоции... Това направиха стотици българчета от цял свят преди две години, вдъхновени от едноименния конкурс на Българо-италианска културна организация АИБИА “Българи..

публикувано на 01.06.23 в 05:25

Искат в новия бюджет да се осигурят пари за българските медии в чужбина

Програмата за подпомагане на българските медии зад граница да бъде продължена, предложи министърът на външните работи Иван Кондов по време на заседание на Комисията по политиките за българите извън страната. Идеята подкрепиха както членове на..

публикувано на 31.05.23 в 09:29

Българската културна асоциация в Белгия с анкета за любимите български автори по света

Анкета за любими български писатели по света организира Българската културна асоциация в Белгия. Резултатите от допитването ще бъдат обявени на Петия фестивал на българската книга, който ще събере български писатели, издатели и читатели в белгийската..

публикувано на 30.05.23 в 18:01