Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фернандо Гранде-Марласка: България е подготвена за Шенген

Снимка: Посолство от Испания в България

България е достатъчно добре подготвена и има пълната подкрепа на Испания за присъединяването й като пълноправен член на Шенгенското пространство. Toва заяви министърът на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде-Марласка, който е на посещение в София. Българският му колега Иван Демерджиев отбеляза, че това е първа среща на такова ниво след 2012 г. Той каза също, че Испания има сериозни успехи в борбата с пътния травматизъм и е договорено да се проведат срещи на експертно ниво, за да се възползва страната ни от испанския опит. Двамата са обсъдили още борбата с организираната престъпност и нелегалната миграция. Демерджиев е изразил подкрепата на България за приоритетите на Испания по време на предстоящото председателство на ЕС от средата на 2023 г.


Още от категорията

ГЕРБ замразяват преговорите за коалиционно правителство с ПП

Замразяваме преговорите за съставяне на общо правителство с "Продължаваме промяната" (ПП), каза кандидатът на ГЕРБ за ротационен премиер Мария Габриел. Тя даде извънреден брифинг след заседание на партийното ръководство на ГЕРБ, което се събра след..

публикувано на 27.05.23 в 17:29

Лидерът на ПП се извини през Фейсбук на Мария Габриел

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков се извини за думите му спрямо бившият еврокомисар и кандидат за ротационен премиер Мария Габриел. Те се чуват от записа на заседанието на Изпълнителния съвет на партията. „В дългата нощ, в..

публикувано на 27.05.23 в 14:01

Потвърдиха, че Петков и фон дер Лайен са разговаряли по телефона

От Еврокомисията потвърдиха, че председателката Урсула фон дер Лайен и бившият премиер Кирил Петков са обсъждали важни теми за България, като подготовката на страната за еврозоната и влизането в Шенген, съобщи от Брюксел кореспондентът на БНР Ангелина..

публикувано на 27.05.23 в 13:36