Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония закрива втори български клуб

Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър на Северна Македония Кренар Лога издаде заповед да бъде закрит българския клуб “Цар Борис III” в Охрид, съобщи БГНЕС. Това става седмица след заличаването на българския клуб “Иван Михайлов” в Битоля. Мотивът за решението е че името на цар Борис III предизвиква напрежение и нетърпимост в македонското общество. Посочва се, че той е отговорен за престъпления по време на българската окупация на Македония през Втората световна война.  

Двете сдружения се закриват след законодателни промени, влизащи в сила със задна дата. Новите текстове в Закона за сдруженията и фондациите забраняват на граждански сдружения, фондации и политически партии да използват имена, които са свързани с фашизъм, нацизъм, геноцид.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зам.-министър Невяна Митева се срещна с българската общност в Берисо - Аржентина

По време на своята визита в Аржентина зам.-министърът на външните работи Невяна Митева се срещна с българската общност в град Берисо и бе почетен гост в седалището на Българското културно дружество „Иван Вазов“. Това стана при откриването на..

публикувано на 20.07.24 в 17:23
Елена Ганева-Роблес

Българите в чужбина допринасят за по-различния мироглед в родината си

От 22 до 24 юли в София и Благоевград се провежда годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Организацията има повече от 250 членове - юридически и физически лица, развиващи просветна дейност в Европа, Азия,..

публикувано на 20.07.24 в 10:38

България осигури автобус за учениците от българското средно училище в Братислава

Нов автобус, осигурен от МОН, ще превозва учениците до Българското средно училище "Христо Ботев" в столицата на Словакия - Братислава, през новата учебна година. Досега там се обучаваха 96 ученици, като за следващата учебна година вече има записани близо..

публикувано на 19.07.24 в 15:08