Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Избори 2023

Ден за размисъл, не на шега

Снимка: БГНЕС

1 април в България е ден, свободен от политическа агитация преди предсрочните парламентарни избори. Предизборните послания са забранени както в деня за размисъл, така и в самия ден на вота, а местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

Така, всеки български гражданин има 24 часа, за да обмисли чутото по време на политическата кампания и да вземе спокойно решение коя от регистрираните 15 партии и 7 коалиции да подкрепи с гласа си.

Изключителна важност на часовете за размисъл придава и фактът, че между 7 и 14 % от гласуващите ще решат в последния момент кого да подкрепят. Според социолозите процентът на т.нар. "стихийни избиратели" е достатъчно голям, че да отклони резултатите от предварителните проучвания на обществените нагласи. А когато говорим за очаквана ниска избирателна активност от около 40 % и почти изравнена подкрепа за първите две партии, решението на колебаещите се избиратели може съществено да наклони везните, като победителят в изборите вероятно ще се реши в последния момент.

За много българи този пети предсрочен вот е надеждата да бъде разплетен възелът на политическата безпътица и новоизбраният парламент да излъчи стабилно правителство, което да се заеме с решаването на важните проблеми на хората – инфлацията, сигурността, реформите във важни сектори като правосъдие, здравеопазване и пр.

Затова, макар да е 1 април, важно е гражданите да погледнат сериозно на политическите оферти на кандидатите и да вземат решение не на шега – да отидат до изборните секции и да гласуват.

А иначе, изборният 2 април ще започне в 7:00 часа и ще продължи до 20:00 часа, като при струпване на избиратели пред секциите може да бъде удължен до 21:00 часа.

Радио България ще следи гласуването на сънародниците ни в чужбина, така че четете публикациите ни през целия неделен ден.

Информация за проблеми, мнения и снимки изпращайте на редакционния ни е-мейл: radiobulgaria@bnr.bg или до профила ни във ФейсбукБНР-Радио България за българите по света.


Текст: Елена Каркаланова

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Още от категорията

Юрий Паличев

Българин от Херсон: След инцидента нямаме връзка с българите в Новая Каховка

"След взривяването на Каховската ВЕЦ най-критична е ситуацията в окупираната украинска територия. Тежка е ситуацията в Новая Каховка, където живеят българи и са под окупация. След бедствието нямаме връзка с тях". Това каза пред БТА българинът Юрий..

публикувано на 07.06.23 в 13:37

Спешни мерки за спасяване на земеделието се очакват от новия кабинет

Днес е първият ден на новото, редовно правителство, а това е повод да си отдъхнат с облекчение може би всички сектори в българската икономика. Причината е, че ограничените правомощия на всяко служебното правителство до голяма степен възпрепятстват..

публикувано на 07.06.23 в 12:10

България днес – 6 юни 2023 г.

6 юни е международен ден на целувката и в България станахме свидетели на политическа целувка между две противоположности – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, в резултат на която имаме за първи път в историята си редовно правителство с ротационен министър председател...

публикувано на 06.06.23 в 19:00