Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

В Мелбърн гласуват в българската църква с надежда за далечната родина

Точно в 7:00 ч. местно време избирателните секции в Австралия отвориха врати за сънародниците ни, желаещи да гласуват за бъдещето на България. На тяхно разположение са общо 6 секции в градовете Аделаида, Бризбън, Мелбърн, Пърт и Сидни.

В Мелбърн изборният ден започна точно в 7 часа или в полунощ българско време. "Тази сутрин имах възможност да упражня правото си на избор в избирателната секция тук, в Мелбърн и безкрайно благодаря на организаторите и на членовете на комисията за нормалното и спокойно протичане на избирателния процес" – каза за Радио България Минчо Кисьов, който от години живее в Мелбърн и добави, че гласува с надежда за България.

Соня Арабаджиева
С подобна нагласа е и Соня Арабаджиева, ръководител на фолклорна група "Българи" в Мелбърн. Но тя не скри разочарованието си от политическата ни класа, неспособна да изведе страната ни от задънената улица, в която са я вкарали. "Трябва да се гласува днес, защото е крайно време политиците да спрат с кавгите, да започнат да мислят за България", каза Соня Арабаджиева. "Според представители на секцията ни до момента активността е същата като през последните избори през 2022 г., като до 15 часа наше време са гласували около 80 души", каза тя и добави:

"Ние имаме голяма изборна активност в Австралия, от гледна точка на това, че не сме толкова много, като българите в Европа или в САЩ, където има големи български общности. Ние сме тук шепа хора, но все пак гласуваме всеки път. И след това виждаме, че отново няма кабинет, защото процентната конфигурацията на партиите не го позволява. Да, хората тук гласуват, макар че може да се желае много повече. В Мелбърн мога да кажа, че сме обичани от Бога, защото си имаме наш божий храм – българската църква „Св. Св. Кирил и Методий“. И тази година изборите се провеждат в църковната зала в двора на храма. Винаги преди да гласуваме, палим свещичка за страната ни. На тези избори хората тук гласуват за едно по-добро бъдеще, за да можем да се върнем там и да допринесем за просперитета на страната ни и за нейното достойно място в Европа, каквото никой не може да й отнеме."

Днешният изборен ден е започнал със служба на отец Велин Илиев в българската църква "Св. Св. Кирил и Методий". Преди да пристъпят към урните мнозина се отбиват в храма, за да молитва за бъдещето. 


Известният български скулптор Ганчо Тасков е роден в Кюстендил преди 73 години, но по-голямата част от живота си прекарва в Австралия. Твърди, че на тези избори за пореден път гласува с надеждата, че България ще преодолее кризата, бедността, безпътицата. И ни призовава да сме по-активни в днешния изборен ден:

Ганчо Тасков
"Не мога да се примиря хората да живеят така. Моята родина не заслужава това!  – казва Ганчо Тасков. – Защото тя е с много богата история, култура и не бих жела да изпада в нищета. Искам България да бъде свободна, независима. Нито обвързана със САЩ, нито да бъде обвързана с Русия. Но да има приятелски отношения и да бъде една светлина в света като миролюбива държава.Иска ми се хората в България да живеят по-сносен живот, с по-висок стандарт, по-добро медицинското обслужване и т.н. Но за целта всички българи трябва да се обърнат искрено към себе си и да вземат решение да гласуват на днешния ден, да не бъдат пасивни. Знам, че те са отчаяни от това, което се случва в България и не вярват на политиката, но нека да съберат сили! Трябва да се състави правителство, да има редовен действащ кабинет, който да отговаря на изискванията на хората. И ако след няколко месеца властта не изпълнява своите обещания, обезателно това правителство да отстъпи място на друго, по-добро" – каза в заключение Ганчо Тасков.

Снимки: Соня Арабаджиева и Ганчо Тасков


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57