Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Оптимизъм и по-висока избирателна активност бележат изборите в Нова Зеландия

Крайстчърч, Нова Зеландия
Снимка: Pixabay

Стабилна и по-висока избирателна активност от 59%, в сравнение с тази през октомври миналата година, отбелязва изборната секция в Крайстчърч, Нова Зеландия. Заедно с тази в Окланд тя беше първата, която даде начало на изборния ден още в 22 часа българско време снощи. До момента (19.30 часа месно време) гласувалите българи са 24, от 42-ма предварително записани в изборните списъци, казва ни Светослава Алексиева. За сравнение окончателният брой гласували преди шест месеца е бил 19. 

"Като, че ли има един позитивизъм и една голяма надежда да се случи нещо. Хората наистина влизат при нас много усмихнати. Очакванията на всички са свързани най-вече със съставяне на стабилно редовно правителство след днешния ден" - казва за Радио България Алексиева.  

Самата тя участва за първи път в организирането на избори в Нова Зеландия, където живее вече шест години. Признава, че не е имало никакви проблеми по време на подготовката за днешния ден.  

"Инструкциите, които получихме от ЦИК бяха много подробни и всичко за нас беше много улеснено. Имаме членове на комисията, които вече имат опит от предишни избори. Има и представител на Министерство на външните работи, изпратен от България в нашата секция и всичко преминава без никакви затруднения.“ 

Светослава Алексиева

Светослава също с оптимизъм се надява на стабилно управленско бъдеще за родината си след днешния ден. Смята, че изборът, който е направила тя и сънародниците ни в Нова Зеландия е достатъчно информиран и обективен, защото, по думите ѝ, живеем в глобален свят, в който физическите разстояния нямат вече толкова голямо значение. "Разликата при нас, е че може да погледнем на нещата извън ситуацията, и по някакъв начин с по-обективно око", казва българката. И в духа на надеждата си пожелава това да са последните предсрочни парламентарни избори. Поне за тази година.  

Трябва да се гласува и да се създават условия това да се случва, казва пред репортера Весела Кръстева и Деница Стоева. В доказателство на думите ѝ е именно откритата и на тези избори изборната секция в Крайстчърч, която българката приема за своя кауза преди години. Преди шест месеца, на изборите за 48-ото НС на България, Деница за пореден път беше член на изборната комисия. Днес я откриваме в Мелбърн, Австралия, където продължава своята 16-годишна приказка на Зеления континент. Мястото е различно, но политическата ангажираност като български гражданин е същата. И днес Стоева е изразила правото си на глас с надежда за сформиране на редовно българско правителство, с което се надява да бъде възстановен балансът на властите в родината ѝ. 

"Гласувах с мисъл за бъдещето, с надежда за нещо по-добро и с дълбоката лична убеденост, че трябва да се участва. Нищо не може да се промени, ако не свършим нашата работа – да гласуваме, да създадем условия да се гласува. От наблюденията ми през годините тук вярвам, че в уредените държави гражданите участват активно, гласуват масово и това е нещо, което държи политиците отговорни и случва нещата. Партиите не се съобразяват с негласуващите, а с тези, които гласуват и това е навсякъде по света. Тук, в Австралия, бях свидетел на два избора и в двата очакванията бяха, че няма да има ясен победител. Резултатите опровергаха предварителните очаквания напълно. И моята скрита надежда днес е, че ще има изненада и че на хората най-сетне им е писнало и ще направят усилие да гласуват. Вярвам, че може да се постигне резултат, който да създаде предпоставки за съставяне на редовно правителство. Колкото и трудно да бъде“ – казва Деница. 
Снимка: личен архив, Pixabay


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57