Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Римокатолическата общност отбелязва Цветница

Римокатолическата църква „Света Мария Богородица” в Бургас
Снимка: БТА

Католиците в България празнуват Вход Господен в Йерусалим. Това е денят, в който Иисус влиза в Йерусалим и е приветстван като месия от населението, което застила пътя пред Спасителя с палмови клонки.  

Затова празникът се нарича още Палмова неделя, а в България е популярен като Цветница и Връбница, заради върбовите клонки, които вече са напъпили. Според традицията, върбовите клонки се носят у дома и се поставят във всяка от стаите.

На днешния ден празнува и Арменската общност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Божествена света литургия в Потопената църква край Жребчево

Божествена света литургия ще бъде отслужена в потопената църква край язовир Жребчево за шеста поредна година на 3 август (събота) в 9:00 часа от Старозагорския митрополит Киприан. По следите на изгубеното време – потопената църква на яз. Жребчево..

публикувано на 02.08.24 в 22:55

Десетки православни тръгват на поход от София до Рилския манастир

Поклонническият път "Рилският Чудотворец" за 15-а поредна година събира православни от близо и далеч на пешеходен поход от София до Рилския манастир. На сайта си Софийската света митрополия съобщава, че поклонението се организира с благословението..

публикувано на 01.08.24 в 06:15

Богородични заговезни е

За православните Богородични заговезни поставят началото на Богородичния пост. Той продължава 2 седмици и предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август...

публикувано на 31.07.24 в 10:59