Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Валентин Величков, председател на СИК Берлин-2: Проблем с машината наложи да преминем към гласуване с хартия

В германската столица гласуват и някои обичани родни актьори

Валентин Величков
Снимка: личен архив

В посолството ни в Берлин са разкрити 4 секции, а петата е в Българския културен институт, разположен непосредствено до българската мисия – информира ни Валентин Величков от германската столица. Като председател на СИК Берлин-2 той съобщи за проблем с машината в нея, което е наложило да прекратят този тип гласуване. Почти веднага са преминали изцяло към гласуване на хартия и до момента в нея правото си на вот са упражнили близо 400 души.

"Проблемът беше свързан с машинната бюлетина, която не се принтираше изцяло и нямаше как да се отчете правилно вотът, спрямо пуснатата разписка в урната."

Що се отнася до нагласите на избирателите, Валентин е категоричен:

"Всички идват с надеждата скоро да не се виждаме пак по същия повод. Надяват се да настъпи такава промяна, която да доведе до стабилност и демократично избрано правителство."

Сънародникът ни изрази задоволство и от факта, че всички членове на секционните избиратели комисии в Берлин са дошли навреме с малки закъснения.

В една от секциите в германската столица днес се очаква да гласуват и обичаните български актьори Юлиян Вергов, Моньо Монев и Иван Радоев, които тази вечер гостуват там със своя спектакъл "Кафе с претенция".

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българи от Милано представят за първи път родината на фестивала "Il mondo in casa"

За първи път България ще бъде представена на международния фестивал "Il mondo in casa", или "Светът у дома", в Милано. Форумът се провежда за осма поредна година, като основната му цел е да постигне опознаване и диалог между различните общности на..

публикувано на 06.06.24 в 15:30

Ръководството на район Тараклия проведе срещи в София

Президентът Румен Радев се срещна на "Дондуков" 2 с председателя на район Тараклия в Молдова Лазар Дерменжи и началника на Службата за външни отношения на района Степан Карамалак. Те обсъдиха взаимодействието на българската общност в Молдова с..

публикувано на 05.06.24 в 11:35
Светослав Иванов

Търси се решение на проблемите пред българските неделни училища в Украйна

Среща с председатели на български обществени организации бе организирана от Генералното консулство на България в Одеса. На форума бяха разгледани проблемите пред неделните училища в Украйна, които работят по националната програма "Роден език и..

публикувано на 05.06.24 в 09:35