Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Българите от чужбина: Имате една обща черга, нямате какво да делите! България е майка на всички!

Снимка: БГНЕС

Поредните предсрочни избори приключиха, а резултатите отново будят тревога и недоумение. По всичко личи, че ни предстоят трудни седмици, през които ще бъдем отново свидетели на поредната порция преговори между политическите сили за съставяне на кабинет. Ще успеят ли партиите този път да се разберат, засега е неясно. Но едно е сигурно – българите са уморени, много от тях са обезверени, а други – направо гневни.

През целия вчерашен ден Радио България се свързваше с наши сънародници зад граница, за да ги пита – как протича вотът при тях и какво очакват от бъдещите си избраници. Но в отговорите им надделяваше разочарование и нескрита болка от патовата ситуация, в която е попаднала родината. От Нова Зеландия и Австралия, през Европа, Канада, до съседните балкански държави – от всички точки на света събеседниците ни призовават политическата класа на разум и отговорност в името на България.

"Партиите трябва най-сетне да преодолеят враждите помежду си и да се захванат за работа, за да изведат страната от безизходицата, в която са я вкарали", смята Соня Арабаджиева, която живее в Мелбърн, Австралия и добавя, че имиджът ни в света не е никак добър, покрай безкрайната поредица от предсрочни избори. И още:

"Аз искам да видя най-после едно работещо правителство. Да спрат тези кавги в парламента. Трябва политическите сили и формации най-накрая да намерят сили да се коалират и да се състави стабилно правителство. Ние ставаме смешни в очите на света с тези нескончаеми нови избори. И всеки път резултатите все не са задоволителни, все не може да се състави кабинет. Вие имате една обща черга, една обща маса, вие нямате какво да делите! България е една майка за всички! – обръща се тя към политиците в родината и продължава с разсъжденията: – Мисля, също така, че озлоблението и недобрите условия за живот оказват влияние върху манталитета на българина, върху неговото отношение към политиците, към хората, които го представляват в парламента и това рефлектира върху политическите сили. И когато виждам как те се карат в парламента, аз недоумявам. Как това може да се случва. Трябва да се намери начин политическите разногласия да се изгладят. Да се намери една нива, на която заедно да орат всички!", казва Соня Арабаджиева.

Соня Арабаджиева

Много хора си тръгваха от изборната секция с думите "Дано не се видим следващите четири години", казва за Радио България Калина Богданова, която от 8 години живее в Бризбейн, Австралия. Това бяха 4-ти избори за нея като част от избирателната комисия в австралийския град.

"Надеждата ни определено е за съставяне на редовно правителство и се надявам резултатите на партиите да способстват съставянето на такова, което да работи върху належащите цели и проблеми на България по възможно най-позитивния и европейски начин. За мен лично е много важно България да заеме много ясна посока на евроатлантическо развитие. Да няма колебание в позицията си, в ценностите си и в стратегическата си ориентация. Да предприеме категорична посока на борба с корупцията и да проведе реформа в повечето обществени сектори, като се започне от здравеопазване, образование, икономика. Но най-вече очаквам връщане на България към една много ясна цел, стратегическа позиция и план за развитие. Мисля, че това ни липсва най-много в този момент."


Катерина Игнатова е секретар на секционната комисия за изборите в Краков, Полша, където живее от 5 години. През това време е била част от изборната комисия за почти всички национални избори на България. И тя, подобно на много българи зад граница, признава, че умора има от честия им и предсрочен характер в последните две години. Но също така приема за своя мотивация съгражданите ни, които пътуват стотици километри, за да упражнят гражданското си право на вот.

"Аз съм ангажирана и като доброволец с Българското училище в Краков и помагам на децата да не губят връзка с корените си, което според мен е начин на бъде създадена и отгледана една общност, далеч от дома. Просто изборите в чужбина са един по-различен процес от това, което са те в България. За нас те са един процес, чрез който хората могат да се почувстват по-близо до дома си в този ден много повече от всички останали дни. Ситуацията в света е несигурна и всички трябва да проявим отговорност. Както гласоподавателите са отговорни и отидоха до урните, така и политиците трябва да бъдат отговорни в своите решения. Навсякъде в момента хората живеят по-трудно от преди година-две. Аз виждам товаи в Полша. И е много важно всеки да бъде отговорен в действията си, за да се случват нещата по най-добрия възможен начин."


Светослава Алексиева е в Нова Зеландия от началото на 2017 година и вчерашният изборен ден е бил първи за нея, като част от избирателната комисия на секцията в Крайстчърч. Пред Весела Кръстева с оптимизъм тя изрази надежда за стабилно управленско бъдеще на България.

"Като че ли има един позитивизъм и една голяма надежда да се случи нещо. Хората наистина влизат при нас много усмихнати. Очакванията на всички са свързани най-вече със съставяне на стабилно редовно правителство след днешния ден" – казва за Радио България Алексиева.

Светослава Алексиева

След 15 години в Нова Зеландия вчера Деница Стоева за първи път гласува като жител на Мелбърн, Австралия. Мястото е различно, но политическата ангажираност като български гражданин е същата, а надеждата е една – редовно българско правителство, което да възстанови баланса на властите в България.

"Гласувах с мисъл за бъдещето, с надежда за нещо по-добро и с дълбоката лична убеденост, че трябва да се гласува. От наблюденията ми през годините тук вярвам, че в уредените държави гражданите участват активно, гласуват масово и това е нещо, което държи политиците отговорни и случва нещата. Партиите не се съобразяват с негласуващите, а с тези, които гласуват и това е навсякъде по света. И моята скрита надежда днес е, че ще има изненада. Вярвам, че може да се постигне резултат, който да създаде предпоставки за съставяне на редовно правителство. Колкото и трудно да бъде" – казва Деница.

Сибила Стоянова вече осем години живее в Брюксел и е част от юридическия отдел на Европейския парламент. Вчера за пети път тя бе част от изборна комисия в една от секциите в Брюксел.

"Това, което искам е България да се държи като пълноправен член на ЕС, какъвто е. С приятели коментираме, че имаме усещането, че живеем в една „разкрачена“ България между някакви схващания, вярвания и митове вътре в страната и това, което реално се случва тук, на европейската сцена. И ако говоря в лично качество, за мен е важно да се сформира едно стабилно редовно проевропейско правителство, което да си влезе в ролята и да започне осъществяването на реформите, които са важни за нашата страна с оглед получаването на средства. Трябва да започне една рутинна работа, която да доведе до резултати. За мен тези политически кризи са деструктивни и обслужват интереси, които ние вече трябва да загърбим и да вървим към нещо по-рационално" – казва Сибила Стоянова пред Радио България.

Сибила Стоянова

Емилияна Благоева е кинезитерапевт и учител по йога. От 20 години живее в Торонто, Канада, но не е скъсала връзката си с родината. Убедена е, че е много важно за българите в чужбина да упражнят вота си, затова винаги гласува. Но твърди, че гласуващите трябва да имат българско национално самосъзнание и – задължително условие – да говорят родния си български език. Какви са очакванията ѝ от новия парламент?

"На първо място новосформираният парламент трябва да е от духовни хора, които да не гледат личните си интереси, а интересите на народа. Най-важното е да милеят за България, да не се продават на чужди сили. Всичко, което правят, всяко едно решение да не е повлияно от Запада или от Изтока, а от това, което ще допринесе за просперитета на българската държава и народ. И още нещо – от астрологична гледна точка на 23 март тази година Плутон влезе във Водолей. Това е планетата, която в йога се асоциира със седмата чакра – чакрата на колективното съзнание. Плутон във Водолей е много добър знак! Моята прогноза, с най-отвореното ми сърце е, че този път България ще има правилните политици. Тези избори ще положат началото на една промяна към позитивното в България", категорична е Емилияна Благоева.

Емилияна Благоева

От 15 години Сашо Вакашински живее със семейството си в Северна Чехия, в град Либерец. Казва, че за него изборите са крачка към по-доброто бъдеще на България, защото иска в родината му да дойдат чужди инвестиции, да се отварят фабрики и заводи и да има работа за всеки:

"Иначе аз не пропускам да гласувам, защото искам вече да се прибирам в България. В чужбината сме добре, защото без работа няма да останем, но никога не можеш да се почувстваш като у дома си тук. Каквото и да правиш, винаги си чужденец, независимо дали в Германия, Италия или в Чехия. За съжаление не виждам скоро да има по-добра политика в България и предвиждам още тази година пак да повторим тези избори."

През последните години се е увеличила българската общност в Северна Ирландия. И докато в големите градове там българите живеят по-отчуждено, то в по-малките, като например в Шанън, те са сплотени и по-често споделят грижите и надеждите си за България. "От чужбина най-добре се виждат недостатъците на политиката и обществото ни" – казва Даниела Георгиева, председател на българското дружество "Васил Левски" в гр. Шанън,:

"Това което искам да видя в България е – край на непрестанното противопоставяне вътре, между нас самите. В България всичко започнато, или свършено, предизвиква полюсни реакции. И точно тогава, вместо да се търсят решения за изход от ситуацията, се „слага прът в колелото“. Оттам идва и вечното разделение в обществото ни."


Юристът Мартин Петров, живеещ в Хага и работил дълги години в Международния трибунал за бивша Югославия, акцентира върху значението на избирателната активност за представителността на резултатите от вота.

Мартин Петров

"Надявам се избирателната активност да бъде достатъчно висока, за да e показателна за настроенията на хората в страната и в крайна сметка да се излъчат достатъчен брой партии в парламента, които да съумеят да съставят редовно правителство, което е твърде нужно на България. Ходенето на избори след избори и харченето на огромни пари, взети от данъкоплатците, не е от полза за никого."

Съставил: Венета Николова (използвани са интервюта на Весела Кръстева, Миглена Иванова, Гергана Манчева,Венета Николова и Йоан Колев)

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40
Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36
Посланик Янко Йорданов

Български културен център отваря врати в Акра, Гана

Български културен център "Свети Кирил" ще бъде официално открит в Акра - столицата на Гана, научи Радио България от свои източници. Официалното откриване на центъра, който ще се намира на адрес: 10 Kakramadu Road Cantonments, Accra, е на 25 юни..

публикувано на 24.06.24 в 21:20