Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Девойче" MINNA възпява красотата на българката

Снимка: YouTube /MINNA

Много са песните в народното творчество, възпяващи красотата на българката. В "Девойче" една от тях получава нов живот. Посветена е на всички български жени и главно на жените от македонския край, откъдето е и изпълнителката - МINNA.

Това е Мина Сучева, родена в Благоевград в семейството на хореографа Жанета Сучева, която е била солист в ансамбъл "Пирин". Самата Мина открива любовта си към музиката на 15-16-годишна възраст, което я отвежда в НМA "Проф. Панчо Владигеров" в София, където завършва Поп и джаз пеене. Научава много от работата си като беквокал на Веселин Маринов, но желае да развива таланта си в различен стил музика и вече има записани няколко авторски песни. В най-новата - "Девойче" - e преплетен български фолклор и модерно звучене. Използвайки припева на народната песен "Македонско девойче"върху съвременен бийт, песента придобива съвсем нов облик.Аранжиментът е дело на Иван Петров. Двамата с Мина Сучева добавят към познатата фолклорна песен нови мелодични линии, на които Мина дава свой текст.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оперният бас Славин Пеев празнува 20 години на сцената с концерт в София

На 5 октомври в камерна зала "България" в София Славин Пеев ще отбележи две десетилетия на сцената със знаменити арии от оперната класика. Заедно с него  пред публиката ще излезе пианистката и композитор Благовеста Константинова. В концерта ще..

публикувано на 04.10.24 в 15:10

Пловдив става столица на китарната музика

От 4 до 6 октомври Пловдив ще се превърне в столица на китарата. Това се дължи на фестивала GuitART, който за девета поредна година ще ни предложи среща със световноизвестни китаристи и нови групи с изгряващи могообещаващи таланти от различни страни...

публикувано на 04.10.24 в 08:15

"Разказвай ми за нещо"

Познаваме Тома Здравков като един от най-характерните гласове на българския рок. След период, наситен с участия в телевизионни предавания и формати, той отново се занимава активно със създаване на нова музика и реализира нови песни. След като от..

публикувано на 01.10.24 в 10:15