Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобиха руската "Лукойл" заради монопол на българския пазар

Снимка: Ани Петрова - БНР

Комисията за защита на конкуренцията глоби с над 82 млн. евро "Лукойл-България" и "Лукойл Нефтохим Бургас" заради господстващо положение на пазара за съхранение на горива. За да запазят монопола си в продължение на 5 години те са ограничавали вноса по море до данъчните складове през терминалите "Росенец" в Бургас и "Петрол – Варна". 

Комисията е установила, че групата "Лукойл" притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна мрежа. Заедно с високия дял на пазара на горива спирането на вноса е злоупотреба с господство в страната, влияе върху търговията в ЕС и формирането на цените на едро и дребно. Злоупотребата нарушава националното право, и правото на ЕС, засяга цялата верига на цените на стоките и услугите в България, пише в анализа по антитръстовото производство. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и гореща неделя с температури до 39°

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. В неделя, 23 юни, ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд над планинските райони главно в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и..

публикувано на 22.06.24 в 19:05
Таратор

Българската кухня влезе в топ 15 на Европа

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas, предаде БНР Варна. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на потребителите на..

публикувано на 22.06.24 в 17:11

"Чукан боб с коприва и хоро се извива" в Черни Осъм

Шестият кулинарно-фолклорен фестивал "Чукан боб с коприва и хоро се извива" в троянското село Черни Осъм събра множество любители на фолклора и традиционните ястия от цялата страна, предаде БТА. Организатор на събитието е местното читалище „Знание – 1906..

публикувано на 22.06.24 в 15:27