Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на българите в Кипър отбеляза своята 25-годишнина

Снимка: bguc.org

Съюзът на българите в Кипър отбеляза 25 години от основаването на организацията. Коктейл по случай годишнината събра представители на повечето български организации на острова и официални гости. Управителният съвет на Съюза на българите в Кипър си поставя като първостепенна задача привличането на повече българи, живеещи в Кипър, в социалния живот на българската диаспора. 

Основите на организирания живот на българите в Кипър се полагат през далечната 1973 г., когато по инициатива на кипърци, приятели на България, предимно завършили висшето си образование в България, се създава Кипърско-българското дружеството за приятелство. Негов първи председател е Георгиос Лоизидис, а заместник-председател Паникос Пеонидис. Ежегодният ръст на броя на българите пребиваващи и работещи в Кипър, води до създаването на Съюза на българите в Кипър на 4 април 1998 г. в Лимасол. Негов първи председател е д-р Атанас Койчев, а заместник-председател - Ира Папагеоргиу.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37