Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Момичета от габровския край пресъздадоха обичая Лазарки

Снимка: архив

За поредна година, момичетата от „Училище за лазарки“ към етнографски музей „Етър“, близо до Габрово, пресъздадоха обичая лазаруване, съобщи БТА. В лазаруването се включиха 57 момичета от Габрово, Дряново и Трявна, които огласиха с песните си музея на открито, като обичаят беше показан също в Трявна и Дряново. Интересът на младите момичета за обучението по пресъздаване на обичаи се засилва и групите всяка година стават все повече, отбелязват организаторите, а на празниците стотици туристи посещават възстановките на българските обреди

БНР подкасти:

Още от категорията

Пищен празник на сливата в Троян

Фестивалът на сливата е един от най-атрактивните есенни празници, който се провежда ежегодно в края на месец септември в Троян. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия..

публикувано на 22.09.23 в 05:25

Канатицата вдъхновява български фестивал в Канада и любопитен музикален проект

Българската общност във Ванкувър, Канада, провежда фестивал на българските народни танци и шевици "Канатица" (21-24 септември) с участието на групи от цяла Северна Америка и Канада. Това е десетото издание на фестивала и съвпада с 20-годишнината от..

публикувано на 21.09.23 в 10:15

Как са се обличали гражданите преди два века

В рамките на Европейските дни на наследството, на 16 септември Националният политехнически музей представя гостуващата изложба „ Традиция и модерност – градско облекло от края на ХІХ до средата на ХХ век “. Подготвена от Общинския исторически..

публикувано на 16.09.23 в 09:49