Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край българския бряг на Дунав създадоха първа защитена зона за есетри

Снимка: WWF

Защитена зона до село Ветрен и езерото Сребърна пази есетрите по Дунав, съобщи еко организацията WWF.  Защитената местност „Есетрите-Ветрен“ е 2884 декара или 404 футболни игрища. По заповед на еко министерството в зоната е забранен добива на инертни материали, драгирането на дъното, изхвърлянето на отпадъци, строителството на хидросъоръжения и затварянето на странични речни ръкави.

Целта е да се опазят малките есетрови риби, които са избрали този участък от Дунав за хранене и почивка по дългия им стотици километри път към морето.

Оцелели 200 млн. години, днес есетровите риби са застрашени да изчезнат. Човешката дейност пречи на сезонната миграция на рибите. В България, Румъния, Украйна и Сърбия има пълна забрана за улов на есетри.


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15