Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край българския бряг на Дунав създадоха първа защитена зона за есетри

Снимка: WWF

Защитена зона до село Ветрен и езерото Сребърна пази есетрите по Дунав, съобщи еко организацията WWF.  Защитената местност „Есетрите-Ветрен“ е 2884 декара или 404 футболни игрища. По заповед на еко министерството в зоната е забранен добива на инертни материали, драгирането на дъното, изхвърлянето на отпадъци, строителството на хидросъоръжения и затварянето на странични речни ръкави.

Целта е да се опазят малките есетрови риби, които са избрали този участък от Дунав за хранене и почивка по дългия им стотици километри път към морето.

Оцелели 200 млн. години, днес есетровите риби са застрашени да изчезнат. Човешката дейност пречи на сезонната миграция на рибите. В България, Румъния, Украйна и Сърбия има пълна забрана за улов на есетри.


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт и оранжев код за горещини в цялата страна, по морето кодът е зелен

В сряда  ще е слънчево и горещо. След обяд на запад ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в планините ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 19° и 24°, в София 20°. Максималните ще са от 30° до 40°, в..

публикувано на 13.08.24 в 19:05

България днес - 13 август 2024 г.

Август е следобедът на годината- както пише Георги Господинов. В този малък отрязък от време в „България днес“ на 13 август ще говорим за голямата воля на сънародниците ни в Западните покрайнини. Ще ви припомним срещата на Радио България с музикантите от..

публикувано на 13.08.24 в 19:00

Олимпийският шампион Карлос Насар: Лимитът ми е още много далече

Един от тримата олимпийски шампиони на България в Париж Карлос Насар беше посрещнат тържествено на българска земя след изключителния си златен медал във френската столица. 20-годишният българин стъпи на олимпийския връх в категория до 89 кг във вдигането..

публикувано на 13.08.24 в 16:03