Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще поиска от ЕС еднократно изключение за бюджетния дефицит

Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

България трябва да защитава активна позиция по отношение на набиращата скорост реформа на фискалните правила в ЕС. Като страна с един от най-добрите показатели по отношение на дълга към БВП следва да получи подкрепа и да не бъде наказвана, ако в една година бюджетният дефицит е малко над 3% от БВП, каза в интервю за Investor.bg служебният вицепремиер по управление на евросредствата Атанас Пеканов.

Той смята за недопустимо, "че когато България има, да кажем, малко над 3% дефицит, но все пак сме на 25% дълг, страната да е в по-лоша позиция от такава, която има 140% дълг към БВП, но 1% дефицит".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В средата на седмицата – слънчево, но с облаци и краткотраен дъжд

В сряда , 4 септември, времето ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност и на отделни места в планинските и източни райони ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 03.09.24 в 19:40

"Ди Велт" определя София като алтернатива на Париж и Лондон

София не е сред най-посещаваните европейски столици. А има какво да предложи – градът е модерен, запазвайки чара на миналото. Българската столица е добра алтернатива на Париж и Лондон, съобщава българското издание на Дойче Веле като цитира немския..

публикувано на 03.09.24 в 13:44

Напусна ни журналистът Иван Гарелов

На 81-годишна възраст почина известният журналист и международник Иван Гарелов. Телевизионният водещ и автор на знакови обзорно-политически предавания е починал тази сутрин в неврореанимацията на болницата за спешно лечение "Пирогов ". Той беше..

публикувано на 03.09.24 в 10:52