Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мома съм, мъри, ‘аресал"

Михаил Йосифов и "Новините в джаза" с турне и дебютен албум

Снимка: Facebook / Mihail Yossifov & The Jazz News

Популярният тромпетист, композитор, аранжор и преподавател Михаил Йосифов събира млади музиканти в проекта "Новините в джаза". Групата ще представи дебютния си албум "Първа емисия" с поредица от концерти в 7 града в страната – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Варна и Русе. Паралелно с живите участия бандата ще направи и открити уроци в музикалните училища в тези 7 града. Първите два концерта са на 18 април в Bee Bop Café в Пловдив и на 29-ти април в Sofia Live Club. Преди събитията, ще се състоят и откритите уроци в национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" Пловдив и в Национално музикално училище "Любомир Пипков" – София.

Албумът "Първа емисия", който Михаил Йосифов и "Новините в джаза" ще представят, включва 11 авторски вокални и инструментални композиции. Почти всеки един от музикантите е оставил своя личен почерк в него. Само две от композициите са на Мишо Йосифов, останалите девет са дело на младежите, които той насърчава и подкрепя в създаването на авторска музика.


"Новините в джаза" са талантлив, млад секстет с два изключителни взаимно допълващи се вокала – слънчевият, усмихнат глас на Велека Цанкова и мощният, пълен с живот тембър на Лъчезар Кацарски. В групата Мишо Йосифов събира негови настоящи и бивши студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", за да създават заедно богат репертоар от джаз, блус, фънк и латин пиеси, 11 от които са и красивите авторски композиции в "Първа емисия".

В творческата работа по албума, както и в концертите за представянето му, като специален гост се включва и високо цененият перкусионист Атанас Попов.


Всички събития от турнето ще са с ВХОД СВОБОДЕН за ученици, студенти и украински граждани.

Поредицата от концерти на Михаил Йосифов и "Новините в джаза" за  представянето на албума "Първа емисия", както и откритите уроци в училищата, се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Преди концерта, имаме възможност да чуем една от песните, включени в дебютния албум "Първа емисия" на новата формация "Новините в джаза". Заглавието "Мома съм, мъри, ‘аресал" говори ясно за пристрастията към българския фолклор на младата Калина Андреева, която е автор на музиката, текста и аранжимента.

Редактор: Диляна Трачева

Снимки: Facebook / Mihail Yossifov & The Jazz News

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05