Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 100 години от рождението на композитора Димитър Динев

За годишнината от Люксембург пристигна неговият син Борис

8
Диригентът Димитър Динев
Снимка: Личен архив

С концерт в Народното читалище "Елин Пелин 1896" в град Елин Пелин музикалната общност у нас отбелязва 100 години от рождението на композитора и диригента Димитър Динев и 60 години от създаването на народния хор, носещ неговото име. Димитър Динев е основателят на фолклорния Ансамбъл „Гоце Делчев“.

Димитър Динев с ансамбъла

След като през 1957 година завършва в Българската държавна консерватория, Динев започва работа като музикален редактор в турската редакция на Радио България. В мисия за него се превръща издирването на млади таланти сред турското малцинство у нас. Едно от най-големите открития на композитора е Йълдъз Ибрахимова. Той я насочва я към музикалното образование и осъществява с нея първите ѝ записи в радиото. 

Димитър Динев със семейството си

За годишнината на Димитър Динев специално от Люксембург пристигна неговият син Борис Динев, също музикант. Той е сред основателите на перкусионния ансамбъл „Полиритмия“, с който концертира на фестивали в България, Европа, Куба, Тунис и Япония. През 1989 г. „Полиритмия“ печели трета награда и наградата на публиката на Международния перкусионен конкурс в Люксембург.

Борис Динев

Борис Динев свири с повечето български симфонични оркестри, качва се на една сцена с имените наши джаз музиканти като Любомир Денев, Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Веселин Николов, Милчо Левиев, Антони Дончев. В дует с Теодосий Спасов реализира и успешни турнета в чужбина. Като студиен музикант Борис Динев взима участие и в много записи за Българското радио, Българската телевизия, Балкантон, участва във филмови и театрални продукции. От 1981 година до 1991 година Борис Динев преподава в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория. А през 1991 година се преселбва в Люксембург. Там е преподавател в Северната музикална консерватория и в музикалното училище в Ещернах, свири с Оркестър Филхармоник дю Люксембур, Люксембур Пексусион, с камерния оркестър Ле Музисиен, както и с други европейски джазови музиканти и формации.

Борис Динев и Шевкие Чакър в студиото на Радио България

В навечерието на концерта, посветен на стогодишнинанатна на неговия баща, Борис Динев посети и Българското национало радио, където даде специално интервю за Радио България и за нашата колежка Шевкие Чакър от турската ни редакция. Чуйте какво сподели той:

На концерта в памет на Димитър Динев ще вземат участие Народния хор "Димитър Динев", Теодоси Спасов, Стоян Янкулов-Стунджи, Радка Алексова, Калинка Сгурова, групите  "Новоселки", "Шарени мъниста", "Камбанки" и Шопския ансамбъл "Ради Радев". Специални гости на празника ще бъдат Смесения народен хор "Гоце Делчев" - гр. София и Формация "Кипри". Началото е в 19:00 часа, тази вечер, а мястото - големият салон на Народно читалище "Елин Пелин 1896" в град Елин Пелин. 

В галерията към публикацията можете да видите още снимки от личния архив на семейството на Димитър Динев.

Снимки: Личен архив на Борис Динев, БНР
По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15