Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Гвардеец отива на съд заради теча на секретни документи от Пентагона

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенти на ФБР арестуваха Джак Тейшейра, гвардеец от американската Национална гвардия на военно-въздушните сили. Младежът е заподозрян в разкриването на строго секретни военни документи и планове, свързани с войната в Украйна, заради което ще се яви пред федерален съд в Масачузетс. Мотивите му засега остават неизвестни, но се предполага, че 21-годишният мъж не е чуждестранен агент. От Пентагона определят действията му като умишлен престъпен акт. Това е най-голямото изтичане на секретни данни в САЩ от години.
Германската външна министърка Аналена Бербок, която е на посещение в Китай, призова домакините си да упражнят влиянието си върху Русия, за да бъде сложен край на войната в Украйна.
Арбитражният съд в Хага задължи Русия да плати на украинската компания "Нафтогаз" компенсация от 5 млрд. долара заради анексирането на полуостров Крим през 2014 г, съобщиха от дружеството във Фейсбук. Те обясниха, че заради анексирането са загубили сондажни платформи, газопроводи, собствен флот и административни сгради.
Съветът на ЕС включи частната военна групировка "Вагнер" и руската информационна агенция РИА ФАН в санкционния списък на ЕС. РИА ФАН е част от руска медийна група, чийто борд се ръководи от Евгени Пригожин, финансиращ групировката "Вагнер".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35