Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Словакия и Унгария са унищожили украинско зърно заради ГМО и пестициди

Снимка: БГНЕС

Необходими са конкретни мерки от ЕК. Само финансиране не решава проблемите на земеделските производители покрай войната в Украйна и безмитния внос на селскостопанска продукция от Украйна. До това заключение стигнаха на онлайн среща днес министрите на земеделието на България, Полша, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия. Дисбалансът в шестте държави се усеща още повече и поради факта, че в новите държави членки на ЕС субсидиите са по-малки, каза министърът на земеделието Явор Гечев, който представляваше България на срещата. На прага на новата жътва складовете на земеделците са пълни с миналогодишна продукция. На срещата е посочено също, че в Словакия са задържани 1500 тона пшеница с доказано съдържание на забранени от ЕС пестициди. По-рано този месец Унгария е засекла и унищожила над 29 тона царевица с токсини и ГМО, посочват от министерството.

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

1 януари 2025 г. е целевата дата за приемане на еврото

България ще запише в официален документ 1 януари 2025 г. като целева дата за приемане на еврото, става ясно от проект, публикуван на правителствения сайт. Страната ни пропусна 1 януари 2024 – предишната целева дата за въвеждане на европейската..

публикувано на 24.09.23 в 10:50

България отстъпи 3-то място в ЕС като износител на пшеница

България отстъпи на Франция третото място в класацията на износителите на мека пшеница от Европейския съюз от началото на селскостопанския сезон (1 юли) и вече е четвърта с 877 хил. тона. Това сочат данни на Европейската комисия. Първа остава Румъния с..

публикувано на 12.09.23 в 17:46

България и Гърция са стратегическа ос на стабилност за Балканите

Отличните отношения на най-високо политическо ниво помогнаха България и Гърция да се превърнат в стратегическа ос на стабилност на Балканите. Тя допринася за устойчивото развитие и просперитета на целия регион. Двете държави трябва да извлекат икономическия..

публикувано на 12.09.23 в 08:31