Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

144 г. от приемането на Търновската конституция

Снимка: БГНЕС

На днешния ден отбелязваме 144-ата годишнина от приемането на Конституцията на Княжество България, наричана още Търновска. Новаторска и прогресивна за своето време, тя е създадена от българи, получили висшето си образование във водещи европейски университети, и утвърждава личната неприкосновеност, частната собственост, свободата на печата, правото на сдружаване и други демократични принципи. На 4 декември 1947 г. – след идването на власт на комунистическия режим, Търновската конституция е заменена с Конституция на Народна република България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Богородични заговезни е

За православните Богородични заговезни поставят началото на Богородичния пост. Той продължава 2 седмици и предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август...

публикувано на 31.07.24 в 10:59

Стара Загора отбелязва 147 години от сраженията в защита на града

Навършват се 147 години от боевете за защитата на Стара Загора през 1877 г. В знак на почит и признателност към героизма на загиналите за свободата, на 31 юли, в 9:30 часа едновременно ще бъдат поднесени венци пред Паметника на Трета опълченска..

публикувано на 31.07.24 в 06:35

Светият синод на БПЦ излезе с позиция за церемонията по откриване на Олимпиадата

Християнска Европа е жива, а опитите за нейното дехристиянизиране и дехуманизиране няма да успеят, се казва в позиция на  Светия Синод на Българската православна църква по повод церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж. "Целият..

публикувано на 30.07.24 в 13:18