Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит:

Неспособността ни да живеем в траен мир заплашва да ни лиши от увереност в смисъла на нашия живот

Снимка: БГНЕС - архив

Българският патриарх Неофит ще отслужи тази вечер празничното богослужение за Великден в катедралния храм “Св. Александър Невски”. По-рано Българската патриаршия разпространи посланието, което той ще прочете от църковния амвон на Възкресение Христово. В него се изтъква, че без любовта към другия, към нашия ближен, християнството ни е само привидно и ние не сме Христови.

Днес, когато изпитанията и пред християните, и пред цялото човечество се увеличават неимоверно, когато живеем във все по-голяма несигурност и страхове, когато природни бедствия и военни конфликти осъждат стотици и милиони на изгнаничество и лишения, а преждевременно погубените човешки животи са безброй, в света все повече се засилва тягостното усещане за безсилие и безпомощност. Неспособността ни като хора да живеем в траен мир и благоволение, в смирение, взаимно разбирателство и взаимопомощ, отсъствието на състрадание и милосърдие в отношението на човек към човека, а също така и нежеланието за осъществяването на Божията свята и съвършена воля - всичко това все по-видимо определя облика на съвременния свят и заплашва да ни лиши от увереност в самия смисъл на нашия живот и съществуване”, се казва в посланието.

Междувременно стана ясно, че българската църковна делегация, която ще донесе Благодатния огън от Йерусалим, се очаква да пристигне на летище София между 19,00 и 19,30 ч. Десетки свещеници ще я очакват на летището, за да вземат частица от огъня и да го отнесат в епархиите си

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Даниил Видински

Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието

Непосредствено след големия християнски празник Петдесетница отбелязваме деня на Светия Дух – третото лице на Светата Троица. Църковният празник е и последният преди празника на Всички светии, с който завършва Великденският цикъл. Богослужението днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:10

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30