Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ние сме Земята" – визуален разговор и огледало за нашата планета

Радослава Боор показва екологичния си проект в София, Прага и Брюксел

4
Снимка: Facebook /Радослава Боор
"Човекът се е превърнал в активен планетарен фактор, чието въздействие върху околната среда и природата са съизмерими с удар от метеорит или глобална космическа катастрофа" - каза преди време за БНР Елена Тилова, експерт в "Зелени балкани". Днес, повече от всякога, трябва да признаем, че всички ние сме проблемът, но и решението на голяма част от климатичните промени на нашата планета. На 22 април за 53-та поредна година с различни инициативи над половин милиард души в повече от 170 държави по целия свят ще отбележат Деня на Земята. Ден за почит на природата с мисъл за личната ни връзка с нея и какво може да направим за големия наш дом.


Една от инициативите тази година в София е откриването на изложбата "Ние сме земята /We are Earth“ на Радослава Боор. Проектът, реализиран в Прага със сръбския фотограф Милош Нешич, отразява глобални екологични проблеми, пресъздадени чрез изображения върху човешки лица. Като  визуален артист с години практика, Радослава съчетава техниката на плаката, бодиарта и фотографията с желанието на достъпен, емоционален език да разкаже за проблемите на околната среда. Самата тя живее от близо 17 години в чешката столица Прага с своето семейство, но не спира да работи с български театри, културни институции и организации.

"В интерес на истината започвам да губя идентичност за националност – споделя българката пред Весела Кръстева от Радио България и обяснява: – Защото усещам, че сякаш съм и тук, и там, и навсякъде. Но това ми се струва добре за артиста Радослава Боор защото не се идентифицирам с конкретни проблеми на дадена страна, а гледам на нещата по глобално. И това много пъти ми дава по-интересен и свеж поглед дори и за работата ми, и за България."

Част от тази ѝ многофункционалност са и свободните проекти, които създава от вътрешна потребност. Вярва, че с чистата енергия в тях успява да въвлече много други хора в работата по теми и въпроси, които я вълнуват. Като темата за Земята, в която живеем и която променяме. Така през 2019 година с новината за пожарите в Амазонската гора се ражда и проектът „Ние сме Земята“. За българката това не е просто събитие от делника, което няма отношение към нейния живот. Дълбоко убедена е, че всичко, което се случва на Земята засяга всеки един от нас. Дори когато говорим за събития на десетки хиляди километра отстояние.

"Като художник чувствам, че имам мисия да възпитавам вкус у хората чрез нещата, които правя. И конкретно в този проект мисията ми се превърна дори и в обучителна към хората, като назовах проблема и неговото решение – ние сме Земята. Това, което се случва ни засяга, защото ние живеем на тази планета и нейните проблеми са породени от човешката дейност."

Търсейки достоверна информация и факти, за да визуализира проблемите, за които говори, разбрала, че в последните години в телата ни са открити много повече химически елементи и пластмасови частици, от което се пораждат и различни болести, за които ние дори не подозираме. А трябва да знаем! И така Радослава поставя началото с първата визия - рисува върху собственото си лице Земята, а оранжевите ѝ коси символизират огньовете на нашата планета. Към нея се присъединява и фотографът Милош Нешич. Двамата започнали да снимат свои близки и приятели и … дошла пандемията от Ковид. "Хората престанаха да се интересуват от екология", казва за Радио България Радослава.


"Използвах този момент да изпратя част от визиите на фестивали и биеналета и те бяха показани в различни страни по света, сред които  Перу, Финландия, Иран, Унгария, Украйна. Получиха признание от професионалисти, така че аз се уверих в художествената им стойност, освен чисто емоционалното им въздействие върху публиката. Сега, във втория етап на проекта, когато ми предложиха да направя изложба, реших да използвам и популярни личности не за друго, а защото една от идеите на този проект е той да достигне до колкото се може повече хора и популярните личности имат тази притегателна сила."

Изборът ѝ пада върху имена с отношение към екологията. Сред тях са известната тенисистка от близкото минало Магдалена Малеева, журналистите Десислава Стоянова и Даниел Ненчев, актрисата Лили Гелева, Мария Силвестър и издателят и депутат Манол Пейков. Всички те безрезервно приемат поканата да участват в този некомерсиален проект, признава авторката.


Българската публика е първата, която ще види колекцията от 20 портрета в пълната ѝ цялост. В София тя ще остане до 5 май. От 25 април до края на август "Ние сме Земята" ще бъде показана в Народния Земеделски музей в Прага, а през целия месец юни и в Сградата на Европейската комисия (The Covent Garden building) в Брюксел.

"В последните години опитвам да променя света около себе си с това, което умея да правя най-добре – изкуството, и с естетиката си на художник" - признава Радослава Боор. А за публиката остава удоволствието от визуалния разговор и надеждата, че той ще промени утрешния ни ден.

Cнимки: Facebook /Радослава Боор, radoslavaboor.com
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10