Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Румъния търси подкрепа за Украйна в Южна Америка

За първи път от 23 години насам румънски държавен глава посети Бразилия. Целта на визитата на Клаус Йоханис и срещата му с бразилския президент Луис Инасиу Лула да Силва е да даде тласък на отношенията с Бразилия - основен търговски партньор на Румъния в Латинска Америка. Другата може би по-важна задача на Йоханис е като президент на страна член на ЕС и НАТО да представи позицията си по отношение на войната на Русия в съседната на румънската държава Украйна. „Както и да опитва да оправдае Москва действията си, Русия е страна агресор. Международната общност е длъжна да подкрепя Украйна, за да отхвърли агресията“, е изтъкнал румънският президент пред Лула да Силва. Обиколката на Клаус Йоханис в Южна Америка от 18 до 26 април включва още Чили и Аржентина. Трите най-богати страни на Южна Америка заявяват, че са за мирно решаване на конфликта в Украйна и не планират да я подкрепят с оръжие.

Турция започна доставките на газ от Черно море

Турският президент Реджеп Ердоган даде старт на доставките на черноморски газ до разпределителната система на Турция. Годишното потребление на природен газ в страната е 55-60 млрд. куб м. Целта е към 2026 г. тя да си осигурява 30 % от потреблението на газа от черноморските находища, пише сайтът 3e-news. "Днес ние имаме двоен празник - настъпващият Рамазан байрам и началото на доставките на черноморски газ, което е важна крачка по пътя на придобиването на Турция на енергийна независимост", каза Ердоган. Той обеща, че в рамките на година турските домакинства няма да плащат за газ, когато го ползват за битовите си нужди. Очаква се първият газ от Черно море да започне да постъпва в домовете на турците в първата седмица на май.

Лекари в Ниш замениха почивните си дни за спасени човешки животи

Вместо похвали и награди искаме качествена апаратура, достатъчно персонал за лечението на нашите пациенти и по-добро управление в здравеопазването. Това заявиха кардиолози от сръбския град Ниш, цитирани от сръбските медии. Лекарите от нишката Клиника по кардиохирургия /UKC Niš/ предизвикаха вълна от гражданско възхищение след като посветиха 12 последователни уикенда – почивните си дни, без да чакат компенсация, на операции на пациенти, включени от месеци и дори години в списъците на чакащите. Всичко започва по инициатива на млад лекар, който се обадил на роднина на чакащ в списъка и му казал: "Можете да го доведете в понеделник", а в отговор чул: "Той почина преди 10 дни". "Трябва да премахнем тези списъци на чакащите, за да могат хората да оцелеят“, казва Драган Милич, директор на клиниката, пред седмичника NIN, и добавя: „Можеш да измериш в пари килограм домати, бутилка сок или кутия пури, но не и човешки живот. Това е основната разлика”.

Внимавайте с цигарите в Гърция, глобите са от 200 до 5000 евро!

Изхвърлянето на фасове в околната среда може да предизвика пожар и поради тази причина в Гърция то е абсолютно забранено. Глобата за такова нарушение е от 200 до 5000 евро в зависимост от зоната, в която се прави нарушението, и дали то се извършва системно, предупреждават от българското външно министерство. Оттам уточняват, че съгласно Закона против тютюнопушенето, пушенето и консумацията на тютюневи изделия са напълно забранени във всички автомобили - частни или обществени, когато в тях пътуват непълнолетни лица на възраст под 12 години. Глобата за тютюнопушене в присъствието на дете под 12-годишна възраст в частен автомобил е 1500 евро, а в обществен – 3000 евро, като едновременно с това се отнема и свидетелството за управление на МПС за срок от 1 месец.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Facebook /Dragan Milic


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06