Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Според ISW украинците са проникнали на левия бряг на Днепър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските въоръжени сили вероятно са успели да преминат на левия, източен бряг в Херсонска област. Това показват кадри за геолокация публикувани на 22 април от руски военни блогъри, съобщи базираният в САЩ Институт за изследване на войната – ISW. Според снимките украинците са заели позиции северно от селата Олешек и Дача, които са на 7-10 км южно от град Херсон в района на пътя Е97. Кадрите сочат, че преди това украинците са установили контрол над островите Конка и Чайка, намиращи се на север от важният Антоновски мост.

Междувременно военни от Беларус са се завърнали от обучение в Русия за използване на тактическите ракети „Искандер“, които могат да носят ядрен заряд, предаде REUTERS, като се позова на министерството на отбраната в Минск. Русия не е обявила ясен график за прехвърляне на тактически ядрени оръжия в Беларус, но руският лидер Владимир Путин каза, че изграждането на силози за съхраняването им трябва да приключи до началото на юли.

Германия изгони повече от 30 руски дипломати, акредитирани в Берлин, предаде DPA. Почти 600 руски дипломати са изгонени от западни страни от началото на агресията в Украйна. Германските служби за сигурност смятат, че изгонените последни дипломати използват своя статут, за да получават незаконно политическа, икономическа, военна и научна информация с цел последващото ѝ използване за саботаж и разпространение на дезинформация. Руското външно министерство заяви, че в отговор Москва ще изгони над 34 немски дипломати и служители. За да прибере експулсираните дипломати и семействата им, Русия получи разрешение да изпрати специален самолет в Берлин.

Посланикът на Китай във Франция Лу Шайе направи скандално изказване, че бившите съветски републики в това число и Украйна "нямат ефективен международен статус", защото няма съответното международно споразумение, което да ратифицира техния статус. Той добави, че въпросът за Крим не е еднозначен, защото той "изначално е бил руски", предава УНИАН.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42
Бойко Борисов

Партия ГЕРБ ще работи с ПП и ДБ, но само ако тя командва

След изборите ГЕРБ няма да преговаря за ново управление със съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев и с бившия премиер Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията ПП-ДБ. Това заяви пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:42
Кирил Петков

Голяма грешка беше влизането в съвместно управление с ГЕРБ-СДС

Съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков определи като “ голяма грешка ” влизането в съвместно управление с ГЕРБ-СДС. “ Ние не осъзнавахме колко зависим е Борисов от Пеевски ”, заяви той пред БНР. Целта пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:16