Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меморандум за газа подписват с Азербайджан в София 4 държави

Снимка: БГНЕС-архив

В България днес пристига президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Визитата е по покана на държавния глава Румен Радев.

В присъствието на президентите Радев и Алиев ще се състои церемония по подписване на Меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България (Булгартрансгаз), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR). Документът е по съвместната инициатива Solidarity Ring (STRING), предложена от България и подкрепяна от Европейската комисия, за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа.

Меморандумът ще бъде подписан от министъра на енергетиката на България Росен Христов, министъра на енергетиката на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министъра на икономиката на Словашката република Карел Хирман и министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30