Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на жертвите от масовото изтребление на арменците в Османската империя

Снимка: Община Силистра

24 април е Международен ден в памет на жертвите на Арменския геноцид. На тази дата през 1915 г. в Османската империя започва процес на масово избиване на арменски мъже, жени и деца. Според някои източници загиват 1,5 млн. арменци, а много други са изселени. Турция възразява срещу използването на термина „геноцид“ и отрича вина за тези трагични събития. Геноцидът е признат от десетки държави. На 24 април 2015 година Народно събрание на България прие декларация, с която признава „масово изтребление“ на арменците.

Днес от 17.30 ч. в арменската църква „Света Богородица“ в Силистра ще бъде почетена паметта на жертвите на трагедията. Ще бъдат поднесени цветя пред мемориал от 2005 г. в двора на 400-годишния арменски храм.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има ясна и последователна позиция към Северна Македония

България има много ясна и последователна позиция по европейската интеграция на Северна Македония, основаваща се върху стриктното изпълнение на европейския консенсус от юли 2022 г. Това заяви зам.-министърът на външните работи Иван Кондов на среща във външно..

публикувано на 25.07.24 в 08:46

"Лудогорец" взе удобен аванс от 2:0 преди реванша с "Динамо Минск"

Българският футболен шампион "Лудогорец" победи беларуския "Динамо Минск" с 2:0 в първи мач от втория предварителен кръг на "Шампионската лига". Заради войната в Украйна реваншът ще се играе в Унгария на 31 юли. Резултатът беше открит след като в 9-та..

публикувано на 25.07.24 в 08:37

Пожарът в граничната планина Славянка бе спрян на българска територия

Навлизането на пожара от Гърция в България през билото на граничната планина Славянка бе спряно с усилията на повече от 60 горски служители, пожарникари и военни. Ситуацията продължава да е рискова, защото планината продължава да дими от гръцка страна...

публикувано на 25.07.24 в 08:26