Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Азербайджан удвоява доставките на газ за Европа до 2027 година

Илхам Алиев
Снимка: БТА

Азербайджан планира да удвои доставките на природен газ за Европа до 2027 година. Това обяви в София президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Той беше специален гост на церемонията по подписването на Меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България ("Булгартрансгаз"), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream) и държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR).

Документът е по предложената от България инициатива Solidarity Ring, която цели да повиши сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз. "Меморандумът ще повиши свързаността между страните и ще повиши капацитета на газопреносните им мрежи", посочи президентът Румен Радев, който е домакин на събитието

Още от категорията

1 януари 2025 г. е целевата дата за приемане на еврото

България ще запише в официален документ 1 януари 2025 г. като целева дата за приемане на еврото, става ясно от проект, публикуван на правителствения сайт. Страната ни пропусна 1 януари 2024 – предишната целева дата за въвеждане на европейската..

публикувано на 24.09.23 в 10:50

България отстъпи 3-то място в ЕС като износител на пшеница

България отстъпи на Франция третото място в класацията на износителите на мека пшеница от Европейския съюз от началото на селскостопанския сезон (1 юли) и вече е четвърта с 877 хил. тона. Това сочат данни на Европейската комисия. Първа остава Румъния с..

публикувано на 12.09.23 в 17:46

България и Гърция са стратегическа ос на стабилност за Балканите

Отличните отношения на най-високо политическо ниво помогнаха България и Гърция да се превърнат в стратегическа ос на стабилност на Балканите. Тя допринася за устойчивото развитие и просперитета на целия регион. Двете държави трябва да извлекат икономическия..

публикувано на 12.09.23 в 08:31