Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България очаква до 5 юни Еврокомисията да има план за украинското зърно

Явор Гечев
Снимка: БГНЕС

До дни очакваме решение за европейски мерки, с които да отпаднат едностранните действия срещу вноса на украинските храни - това каза след Съвет "Земеделие" в Люксембург земеделският министър Явор Гечев. На заседанието на 25 април министрите не стигнаха до решение за свалянето на забраната за експорта от Украйна.

"Нямаме време, в което да реагираме, защото новата реколта съвсем скоро ще трябва да бъде прибрана. Вече знаем, че коридорите за солидарност не действат така, както бяха замислени. Необходими са нови мерки, трябва да се мисли и за гаранционни фондове, които да гарантират пазарите и на Украйна, и на България, и на Румъния, и на Полша, Словакия и Унгария" подчерта Гечев. Той посочи, че в България слънчогледа е повече отколкото може да се преработи, а зърнените култури са повече отколкото може да се изнесат. "Имаме продукция за няколко милиарда, която не знаем дали ще можем да реализираме до новата жътва", отбеляза Гечев.

БНР подкасти:

Още от категорията

Енергийният министър: Плановете само стартират преговорите с Брюксел

Териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни региони у нас - Стара Загора, Кюстендил и Перник, вече са изпратени в Брюксел. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев след 3-часова среща с административното ръководство на ТЕЦ..

публикувано на 30.09.23 в 17:12

По финансово богатство на населението България е на 35 място в света

Брутните финансови активи на българските домакинства през 2022 г. са достигнали 123 млрд. евро. На глава от населението сумата е 14 510 евро. По този показател България е на 35 място в света, сочи доклада Allianz Global Wealth Report. Страната се изкачва..

публикувано на 28.09.23 в 09:25

България и още 7 страни от ЕС наложиха по-лек стандарт за Евро-7

С усилията на България и още 7 страни от ЕС бе приет по-лекият вариант на новия стандарт Евро-7 за емисиите от бензинови и дизелови двигатели.  Италия, България, Чехия, Франция, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се противопоставиха на началния..

публикувано на 26.09.23 в 09:37