Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стълбите не са страшни… 26 април е Ден без асансьори в България

Всеки един от нас може да бъде посланик на движението като се снима и сподели снимка в социалните мрежи с #NoElevatorsDay2023 и #ЯмСтълбиЗаЗакуска.

Снимка: bgbeactive.org

За 9-та поредна година 26 април е Ден без асансьори в България. Повече от 30 са градовете и населените места у нас, които се включват в инициативата на сдружение BG Бъди активен „Целта е да насочим вниманието към физическата активност и да демонстрираме колко е лесно да бъдем активни, въпреки натовареното ежедневие, като изберем изкачването на стълби, вместо да използваме асансьори“, обясни Румяна Киризиева пред БНР-Стара Загора.

Около 80% от тийнейджърите и 27% от възрастните не се движат достатъчно, показва първия Глобален доклад за състоянието на физическата активност  на Световна здравна организация, който включва данни от 194 държави.

„Движението влияе на нашето физическо и емоционално здраве. Нашето послание към абсолютно всички хора – малки, големи, възрастни, не само спортуващите, е да добавят повече движение в свето ежедневие  и то по най-лесните и възможни начини - избора на стълбите, да отидем пеша на работа, да изберем колелото вместо автомобила, да се разходим в парка. Надяваме се да достигнем до всички аудитории.“

Традиционно учебните заведения в България са активни участници в кампанията за Ден без асансьори, като организират различни активности с децата не само на стълбите, но и в дворовете на училищата, защото „активните деца се превръщат в активни възрастни“.

„Те така изграждат своите устойчиви навици, много по-лесно е да възприемеш нещо за нормално още като дете и да го прилагаш в живота си – обяснява Румяна Киризиева. – Но ако не са преподавателите и тяхното активно съдействие, ние няма как да работим с толкова много деца в цяла България. А трябва да отчетем, че учителите и директорите прегръщат всяка наша идея, независимо дали е свързана с физическа активност или с темата за рециклирана и опазване на средата – наистина са  изключително ангажирани и дейни.“


Близо 30% от децата в ученическа възраст у нас са с наднормено тегло и затлъстяване, като най-изразен е проблемът при децата около 9-годишна и около 16-годишна възраст. Пандемията с Covid-19 допринесе за задълбочаване на проблема с обездвижването.

„Определено пандемията имаше последствия и то не само върху децата, а и върху възрастните, но смятам, че започваме малко по малко да се движим повече в ежедневието си – споделя наблюденията си Румяна Киризиева. – За учебните заведения мога да отбележа, че до миналата година в нашите дейности са се включвали около 400 училища, а в последното издание на Деня на спорта в училище бройката им се удвои. Затова смятам, че все повече се работи по темата и все повече деца се увличат по спорта за здраве.“

И тук идва работата на местната власт - да осигури нужните условия на средата, която да мотивира физическата активност на хората.

„Това е тема по която отдавна работим – допълва представителката на сдружение BG Бъди активен. – Ние се опитваме да говорим с представители на общините, с различни спортни клубове, които да правят тренировки в парка, да покажат на хората как могат да спортуват извън залите. Условията можем да си ги създадем донякъде и сами, но това, което липсва е диалогът между различните страни, общините да се съобразят с нуждите и желанията на хората какво да изградят, например фитнес или по-добра вело структура, за да се придвижват с колело.“

Съставил: Е.Каркаланова /по интервю на  Елена Балабанова, БНР-Ст.Загора/

Снимки: Facebook/ BG Бъди активен
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25