Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се ангажира със сигурността в Босна и Херцеговина, Молдова и Грузия

Снимка: БГНЕС

На срещата на министрите на отбраната във Варшава на държавите от формата "Букурещ 9" – Б-9 министърът на отбраната Димитър Стоянов акцентира върху укрепването на Източния фланг на НАТО, гарантирано от боеготови многонационални бойни групи. Той поздрави Финландия за присъединяването към НАТО и посочи, че е от значителна важност в Балтийския регион и по Източния фланг на Алианса да има още един силен и надежден съюзник. 

Стоянов се е ангажирал както на двустранна основа, така и чрез ЕС и НАТО, с подкрепа за сигурността на регионалните съседи Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина. Б-9 включва България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия, във форума участва и британският министър на отбраната Бен Уолъс. Министрите приеха обща позиция, в подкрепа на Украйна. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12