Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска песен звуча на откриването на първия Международен културен фестивал на розата в Китай

Снимка: Sanya Media and Film Group

Сред тропическия рай на остров Хайнан, в Китай, Яница Стаменова и Василена Василева от пловдивската Академия за музикално танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" (АМТИИ) откриха I Международен културен фестивал на розата в гр. Саня, с българската народна песен "Бре, воденичарю". На сцената зад българките, китайци от Провинциалния състав за песни и танци на Хайнан потропваха нашенско хоро. 

Сред акцентите на празника на розата, който се проведе от 9 до 13 април, наред с изпълненията на български фолклорни песни и хора, беше и българска културна изложба. По време на официалната церемония временно управляващият българското посолство в Пекин Ивайло Йорданов отправи покана към китайските туристи да посетят България за предстоящите фестивали на розата в Карлово и Казанлък.


Младите народни певици Яница и Василена бяха заснети във видео, публикувано в местната социална медийна платформа в Саня и Фейсбук профила на АМТИИ. По думите на Василена, изпълнението на народната песен на откриването на форума силно е впечатлило над хилядата зрители в залата. "Представители на различни държави и посетители непрекъснато искаха да се снимат с нас", отбелязва талантливото момиче, което изучава 2-ра година специалността "Изпълнителско изкуство – народно пеене" в пловдивската академия. На фестивала в Китай, освен български народни песни, момичетата представят и няколко кратки програми с хора, характерни за различните фолклорни области на България. „По време на нашите изпълнения идваха много туристи, които играеха заедно с нас", отбелязва Яница, студентка 4-та година в специалността "Дирижиране на народни състави" в АМТИИ.


Момичетата са заснети на специална фотосесия в най-големия розов парк в Азия – китайската Розова долина, предпочитано място за сватбени снимки.

За успешното представяне на българската култура в Саня съдейства Чангцинг Джанг, председател на департамент „Китай“ на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, който организира и финансира едномесечния престой на Яница и Василена в Китай.

Съставила: Дарина Григорова

Снимките и видеото са предоставени от Sanya Media and Film Group
По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Люк Леви

Люк Леви за европейските диалози и идентичност

"Каква е европейската история, която споделяме? Какви са културните характеристики и политическият дискурс, които оформят и поддържат проекта за обединена Европа в София и Париж, в Киев и във Варшава; в Рига и в Будапеща, в Белград, в Сараево и Кишинев..

публикувано на 13.06.24 в 11:35

Българска изложба за концлагера в Белене гостува във Вашингтон

Българската интерактивна изложба "Белене – смели истории от първо лице" гостува до 14 юни в Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон. Тя е част от проекта "Истории от Белене" на фондация "Софийска платформа", осъществен с помощта на фондация..

публикувано на 12.06.24 в 11:52

Елена Алексиева представя в Берлин последния си роман "Вулкан"

Днес (12 юни) в Берлин (Nehringstraße 26, 14059 Berlin), местната българска общност, както и немските почитатели на българската култура, ще могат да се срещнат с писателката Елена Алексиева. Срещата от 19.00 ч., организирана от българското..

публикувано на 12.06.24 в 08:33