Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асеновград е домакин на изложба "Чудотворните икони и свети мощи на Балканите"

Снимка: culture-mfa.bg

Историческият музей в Асеновград отбелязва 940-та годишнина от създаването на Бачковския манастир с изложба "Чудотворните икони и свети мощи на Балканите". Светата обител, основана от Григорий Бакуриани, векове наред участва в социално-икономическото, духовно и културно развитие на Асеновград. С богатото си духовно-историческо, художествено и архитектурно наследство, днес манастирът е притегателно място за хиляди поклонници, които отправят молитви пред прочутата чудотворна икона на Божията майка. Затова и знаменателната годишнина на обителта се отбелязва именно с изложбата "Чудотворните икони и свети мощи на Балканите". 

Показани са 24 пана на църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и мощи на светци, като историята на всяка обител и икона са събрани в увлекателен разказ за живата вяра. От десетте представени чудотворни икони, три са от региона на Асеновград – на Бачковския манастир "Св. Богородица – Влахерниотиса", на храмовете "Св. Богородица – Благовещение" в Асеновград и "Св. Богородица – Успение", кв. "Горни Воден". Фототипната изложба се осъществява съвместно с Центъра за славяно-византийски изследвания "Проф. Иван Дуйчев" към СУ „Св. Климент Охридски“ и е придружена с двуезичен каталог, където се разглежда феноменът на божественото откровение в християнството – иконата.



По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба в София представя древните "повелители на солта" от Провадия

В София ще бъде представена изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.". Временната експозиция ще бъде официално открита на 11 юни в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя се посвещава..

публикувано на 08.06.24 в 15:25
Христо Ботев, Иван Драсов и Никола Славков

Христо Ботев, Априлското въстание и "Славянските комитети"

Многобройни, често противоречиви са спомените на участниците в съдбоносната за България 1876 г. Но писмата и документите за Априлското въстание, което поставя на дневен ред въпроса за Освобождението на България, чертаят една по-широка картина на..

публикувано на 02.06.24 в 07:30

Изпълнена е последната воля на цар Фердинанд – вечният му дом да бъде в България

76 години след неговата кончина първият български цар от Третото Българско царство Фердинанд Първи се завърна у дома, в Двореца "Врана", с което бе изпълнена предсмъртната му воля. В своето завещание той пише, че желае да бъде погребан именно в..

публикувано на 30.05.24 в 11:35