Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Предстои трансформация на летище София

До края на 2025 г. ще бъдат инвестирани 40 млн. лв.

Снимка: Летище София

Предстои пълно обновяване на Терминал 2 на летище София, който ще поеме трафика от близо 70-годишния Терминал 1, съобщиха от столичния аеропорт. Стратегията на трансформацията предвижда доставка на напълно нова система за управление на багажите, както и удвояване на капацитета на гишетата за регистрация за полет, пълно преустройство на зоните за проверка на ръчен багаж и граничен контрол, напълно нова безмитна търговска зона на площ от почти 2000 кв. м., революционно нова концепция за заведения за хранене, монтаж на допълнителни ръкави за качване в самолетите и редица други подобрения. До 2030 г. ще бъде построен и напълно новият Терминал 3, който да предложи удобство и комфорт на пътниците, допълват от летището.

„Обновеното летище ще даде друго лице на града ни и ще отговаря като инфраструктура, инсталации и технологии на съвременните критерии за качество и устойчивост“ – казва арх. Цветан Петров, управител на българската архитектурно-инженерна компания ИПА, която е проектант на реконструкцията. Автори на концептуалния дизайн на терминала са специалистите от френското архитектурно бюро 1PAX с международен опит в проектирането на летища, а консултантите са от EGIS Avia - глобален лидер в дизайна и инженеринга на летища и авиационна инфраструктура.

„Правим важна стъпка напред за трансформацията на Терминал 2. Сградата има потенциал, който ще ни позволи да подобрим удобствата за клиентите ни, но също и да сме по-ефективни в операциите с грижа за природата“ , обяснява Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на летището при подписване на договора с проектанта на реконструкцията.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова


Още от категорията

България отстъпи 3-то място в ЕС като износител на пшеница

България отстъпи на Франция третото място в класацията на износителите на мека пшеница от Европейския съюз от началото на селскостопанския сезон (1 юли) и вече е четвърта с 877 хил. тона. Това сочат данни на Европейската комисия. Първа остава Румъния с..

публикувано на 12.09.23 в 17:46

България и Гърция са стратегическа ос на стабилност за Балканите

Отличните отношения на най-високо политическо ниво помогнаха България и Гърция да се превърнат в стратегическа ос на стабилност на Балканите. Тя допринася за устойчивото развитие и просперитета на целия регион. Двете държави трябва да извлекат икономическия..

публикувано на 12.09.23 в 08:31

Предстои Кариерен форум за българи в Германия

Социалното министерство и Агенцията по заетостта организират Кариерен форум за българи, който ще се проведе на 22 октомври т.г. в посолството ни в Берлин. Целта е сънародниците ни в Германия да се срещнат с водещи български работодатели и да получат..

публикувано на 05.09.23 в 13:02