Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фестивал на чипровския килим разкрива техниките на тъкачното изкуство

3
Снимка: Facebook / festivalcarpets

От 29 април до 1 май, на централния площад "Чипровско въстание" в Чипровци, местни килимарки ще показват на станове на открито как се изработва прочутият чипровски килим. Признат от ЮНЕСКО за световно културно наследство, килимът е известен в цял свят с изтъканите в неговите две лица геометрични фигури на хора, животни и птици в пъстри цветове. 


В рамките на фестивала ще се проведе лекция на тема "Канатицата – символика и разпространение“, а също и инициативата „Довърши картината“, започната от художник. Тя ще изобразява жена, която тъче килим на чипровски стан, а гостите, които желаят ще я довършат, докато гледат на живо как тя изработва килима. Организаторите са планирали също конкурс за детска рисунка с мотиви от чипровския килим, както и международен турнир по шахмат за купата на община Чипровци.


В празничната програма участват рок групите „Ахат“ и „Конкурент“, както и духовите оркестри „Балканци“ и „Вършец мюзик“ и др. Танцьорите от фолклорна формация „Асти денс“ ще представят спектакъла „Разходка из България“.

Снимки: Facebook / festivalcarpets, Facebook / ChiprovtsiMunicipality

Галерия

Още от категорията

Пищен празник на сливата започва в Троян

Фестивалът на сливата е един от най-атрактивните есенни празници, който се провежда ежегодно в края на месец септември в Троян. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия..

публикувано на 22.09.23 в 05:25

Как са се обличали гражданите преди два века

В рамките на Европейските дни на наследството, на 16 септември Националният политехнически музей представя гостуващата изложба „ Традиция и модерност – градско облекло от края на ХІХ до средата на ХХ век “. Подготвена от Общинския исторически..

публикувано на 16.09.23 в 09:49

В село Пробуда празнуват чесъна с вкусни ястия и музика

За шести път в търговищкото село Пробуда ще се проведе Празник на чесъна – традиционен за населеното място зеленчук, който се отглежда от поколения наред. Местните жители твърдят, че опиталите от пробуденския чесън не спират да го търсят заради вкусовите..

публикувано на 10.09.23 в 07:00