Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песента "Пеперуга" е вдъхновена от фолклорен ритуал за дъжд

Снимка: стопкадър

Един от българските народни обичаи – Пеперуда – представлява обреден ритуал за призоваване на дъжд, провеждан през пролетта и лятото, на определени дати или в период на засушаване. В различни райони на България е известен с различни имена като Пеперуга, Перунига и др. Не се свързва с точно определена дата, но най-често се изпълнява на пролетно-летни празници в началото на месец май – св. пророк Иеремия (1 май), св. Атанасий Велики, познат като летния Атанасовден (2 май), Гергьовден (6 май), Еньовден (24 юни) и др. В типичния му за България вариант малко момиче, покрито със зеленина, обикаля селото, придружавано от група момичета, като стопаните на всяка къща го поливат с вода. През това време останалите пеят песни, в които се моли за дъжд.

Този обичай е вдъхновил творческия екип на Савина, DiMO(BG) и Алекс Нушев да създадат свое музикално заклинание – песента "Пеперуга", събрала афро хаус, етно елементи и завладяващ ритъм.

Появила се точно преди Еньовден, когато по традиция най-често се изпълнява обичая, тя се превърна в безспорния хит на миналото лято.

"Може би това е заради магията закодирана в обичая Пеперуга (или Пеперуда, както се нарича в някои места) – споделя Савина. – Видеото интерпретира това наричане, здраво свързано с българските вярвания и традиции, пропито в нашите гени. От друга страна – знам, че подобен ритуал като Пеперуга съществува и в други народи, дори на други континенти. Така направихме микс между две култури и срещнахме във визията самодиви и афро дива."

Подготовката за песента обаче е месеци преди това и e резултат от съвместната работа на певицата Савина и DiMO(BG) – DJ и музикален продуцент. 

"Това е първият етно проект, за продукцията на който се ангажирам изцяло – разказва Димо. – Савина се свърза с мен и ми изпрати работен вариант на песента, а това беше достатъчно, за да се запаля по идеята. С професионалисти като нея и Алекс Нушев се работи много леко. Лесно се срещнахме по средата между клубната гледна точка и тази на етно елементите. Мисля, че хората имат нужда точно от позитивната енергия, с която е заредено това парче."

Аранжиментът, миксът и мастерингът на "Пеперуга" са на DiMO(BG). За музиката Савина отново е в партньорство с Алекс Нушев, с когото работят заедно по хита от лятото на 2021 г. "Юначе" и етно джаз проекта "Бела Ле". С "Пеперуга" Савина продължава своята хит линия, в която съчетава етно и фолклор с денс елементи.


Текст: Диляна Трачева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15