Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на земеделието ще предложи отмяна на националната забрана за внос от Украйна

Снимка: БГНЕС

Като "успех" определи министърът на земеделието Явор Гечев постигнатото споразумение между Европейската комисия и България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия за вноса на някои украински храни, на които страните наложиха вето. По думите на Гечев страната ни ясно е заявила, че има проблеми, като те са били отченени и постигнатото е демонстрация на вътрешната солидарност на Евросъюза. 
До 5 юни на практика ще е в сила забрана за внос на  4 култури - пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, каза той и поясни: "Коридорите продължават да се осъществяват, като българската държава и другите държави ще допускат всички товари, които са за реекспорт към трети държави, независимо дали са в ЕС или към други страни". Той каза, че ще предложи на българското правителство отмяна на националната забрана за внос от Украйна, след като има такава европейска. За другата седмица Гечев има уговорка за среща с министъра на земеделието на Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите не застрашават населени места

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната, каза за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. “ Имаме големи пожари като фронт и като площи в района на..

публикувано на 13.07.24 в 11:45

Откритата статуя в Хераклея Синтика вече е в петричкия музей

Голямата мраморна статуя, открита неотдавна в античния град Хераклея Синтика, беше преместена в Историческия музей в Петрич. Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни..

публикувано на 13.07.24 в 09:42

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10