Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Покушението срещу главния прокурор Иван Гешев е подготвено професионално

„Всяко посегателство срещу здравето и живота на всеки български гражданин е немислимо“. Така президентът на България Румен Радев коментира опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев и го определи като посегателство срещу българските институции и подчерта, че подобни деяния трябва да се наказват с най-голямата строгост на закона.

Вчерашният инцидент с кортежа на главния прокурор Иван Гешев, по пътя за Самоков, провокира вълна от реакции, както от парламентарно представените политически партии, така и от страна на съдебната власт и компетентните органи.  Висшият съдебен съвет остро осъди опита за атентат срещу Главния прокурор, определяйки го като посегателството срещу  българската държава, съдебната власт и нейната независимост. ВАС отхвърлят „демонстрирания стремеж за дестабилизация на съдебната власт и нейното овладяване чрез силови прийоми, непознати в най-новата ни история и неприсъщи за демократичните и правови държави". Прокурори и следователи показаха единството си срещу опитите да бъдат сплашвани чрез символичен протест пред сградите на съдебните палати в страната:

"Единодушното заключение на всички експерти е, че се касае за концентриран и насочен взрив. Взривната вълна и осколките са били насочени от банкета към пътното платно. Въпрос на, може би, частици от секундата е било взривът да бъде посрещнат със страничната част на автомобила, а не са предния десен калник. Може би тези части от секундата са спасили возещите се в автомобила" - коментира случая и директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Той отбеляза, че експертизата на взривното устройство, изготвена от СОБТ (Специализиран отряд за борба с тероризма) e показала, че става въпрос за самоделно устройство, което говори за професионализма на онзи, който го е изготвил и заложил, за да нанесе удар в подходящ момент чрез електронно взривяване.

Междувременно следователи и полицаи започнаха втори оглед на мястото на взрива. Тази отсечка от пътя между столицата и Самоков остава затворена до приключване на действията на терен.

Въпреки разясненията, дадени от страна на следствието, по случая все още има много неясноти.

"Има някои несъответствия, които са смущаващи за мен. Нивото на престъпността в България в последните години не предполага извършване на атентат срещу главния прокурор. От доста време не е извършвано някакво впечатляващо и тежко престъпление. Най-тежките са битови убийства. Освен това, когато прокуратурата направи преди време пресконференцията, на която обясняваше за заплахите, ставаше въпрос за това, че олигарси и престъпници събирали пари да се плаща на лобисти, които да очернят главния прокурор. За мен е неясно защо трябва да изсипеш огромна сума пари на лобисти, когато се готвиш да убиеш някого", коментира пред БНР бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

Въпросът за мотива на престъплението остава отворен, дали ще стигнем до отговора кои са истинските поръчители – предстои да видим.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55