Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И ГЕРБ-СДС ще предложи кабинет на малцинството

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

От днес ГЕРБ-СДС започва преговори с други партии заради сериозни резерви към програмата на "Продължаваме промяната – Демократична България", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Вчера втората политическа сила обяви проектокабинет на малцинството и декларира, че ще търси подкрепа от всички парламентарни партии. По думите на Бойко Борисов, ГЕРБ-СДС също ще предложи правителство на малцинството и ще се надява да бъде подкрепена от останалите парламентарни групи. Той обаче заяви, че преговорите с ПП-ДБ не са приключили, тъй като има "общи неща, свързани с правната реформа, енергетиката, отбраната и външната политика".  

На свой ред, предложеният за премиер от ПП-ДБ Николай Денков коментира пред Нова тв, че коалицията му няма да преговаря с ГЕРБ-СДС за персоналния състав на проектокабинета. "Не приемаме ултиматуми, опитваме се да свършим това, което би било най-полезно, за да се разплете този пъзел, да направим работещо правителство", заяви той.  

ДПС ще се отзове на всяка покана за разговор за съставяне на правителство, каза председателят на партията Мустафа Карадайъ. БСП също би участвала в подобни преговори, но няма да променя червените си линии за джендър идеологията, войната в Украйна и социалната политика, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. 

"Има такъв народ" ще отговори на покана за разговор, макар да се съмнява, че може да бъде съставен кабинет, каза Станислав Балабанов. "Възраждане" също би преговаряла, въпреки че ще подкрепи правителство само със своя мандат. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42