Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панагюрското съкровище заблестя в новооткрита изложба в Лондон

Снимка: БТА

В Британския музей беше открита изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция”. Панагюрското съкровище от България заема централно място сред показаните артефакти. Вицепрезидентът на България Илияна Йотова и министърът на културата Найден Тодоров бяха първите официални гости, които разгледаха изложбата. Придружаваше ги българският посланик Марин Райков.

Впечатляващата експозиция проследява връзките между богатството и властта в древността. По време на откриването вицепрезидентът Йотова благодари на директора на музея д-р Хартвиг Фишър за събитието и нарече Панагюрското съкровище визитна картичка на България. “Изложбата е важна, защото показва, че историята се пише не от битките, а от културата”, добави Йотова.

Вижте още:

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Пощенска кутия за приказки" продължава да пътува сред българите зад граница

След 17 успешни дати в Европа, популярният литературен формат "Пощенска кутия за приказки" продължава своето европейско турне с още 11 локации. То представя репертоар от нови и любими на публиката текстове, писани специално за сънародниците ни..

публикувано на 27.09.24 в 07:25

САЩ инвестират 240 000 долара в център за изкуство и култура във Варна

САЩ инвестират 240 000 долара във варненския културен център ReBonkers чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство (AFCP). Това обявиха от посолството на САЩ в София. Варна е най-големият бенефициент по проект на AFCP в Европа..

публикувано на 25.09.24 в 22:32

„Времеубежище“ е претендент за шведската международна литературна награда

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов в превод на шведски от Хана Сандборг е сред петте книги, включени в краткия списък на Шведската международна литературна награда. Това е уникална награда, която отличава както автори, така и преводачи...

публикувано на 23.09.24 в 14:31