Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният парад на 6 май отново се завръща

Снимка: БГНЕС-архив

След тригодишно прекъсване, заради пандемията от Covid-19, когато Денят на храбростта и празник на Българската армия беше отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки, тази година военният парад ще се състои. На 6 май, веднага след празничната литургия, започва тържествен водосвет на бойните знамена, последван от военен парад на пл. "Княз Александър I", начело с командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. 

В началото на колоната ще преминат знамената светини на Българската армия, следвани от Гвардейския представителен духов оркестър, както и тези на видовете въоръжени сили. Гражданите на площада ще могат да видят бойна и специална техника на Сухопътни войски – машини „Командо Селект” и „Гардиън”, бронетранспортьори, 152-мм гаубици Д 20, реактивни системи за залпов огън "Град", МТЛБ "Тунджа", самоходна гаубица "2С-1", бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, танкове Т-72, ракетни комплекси "Точка" и "Оса". Военновъздушните сили ще бъдат представени с машини от ракетните комплекси С-125 и С-200, както и пускова установка от С-300. Присъстващите ще видят също бронирани автомобили на СКСО (Съвместното командване на силите), както и бронирани автомобили "Пустинна котка" на Служба "Военна полиция". В колоната ще се движи и седлови влекач с трайлерно полуремарке, натоварено с МТЛБ на Командването за логистична поддръжка. Над площада ще прелети вертолет Ми-17, носещ националния флаг, както и хеликоптери Ми-24В и "Кугар", самолети L-410, "Спартан", L-39Z, "Пилатус", Су-25, а също и три изтребителя МиГ-29. От страна на Военноморските сили ще се включи хеликоптер "Пантер". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Видински митрополит Даниил

Даниил e новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той беше избран с 69 гласа срещу 66 за врачанския митрополит Григорий. Бяха пуснати и три недействителни бюлетини. Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и..

публикувано на 30.06.24 в 13:04
Росен Желязков

Росен Желязков е вероятният кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков вероятно ще получи утре от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на кабинет, предположи пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. Той добави, че се позовава на “ заявления ” на..

публикувано на 30.06.24 в 12:30

201 български деца ще осъществят космическата си мечта в Space Camp Тürkiye

Първата група от 37 български ученици заминава днес за Измир, за да се присъедини към Space Camp Тürkiye. През това лято общо 201 деца от България ще участват в космическия лагер, половината от които със стипендии. Space Camp Turkiye e един от..

публикувано на 30.06.24 в 11:14