Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Япония ще си сътрудничат в IT сектора

Снимка: INSAIT

Министърът на икономиката, търговията и индустрията на Япония Ясутоши Нишимура и делегация, включваща представители на водещи японски компании, посетиха и проведоха срещи в INSAIT - Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София. По време на първата за последните 50 години визита на японски министър на икономиката бяха обсъдени възможностите за разширяване на бизнес контакти в сферата на технологиите и беше подписана съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството в IT сектора и иновациите между двете страни. Ясутоши Нишимура се срещна с български учени, предприемачи и с вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Японските инвестиции в България надхвърлят 100 млн. евро, а стокообменът за изминалата година достига 325 млн. щ. д. През 2023 г. се навършват 50 години от началото на сътрудничеството между „Ел Би Булгарикум“ и японската компания „Мейджи“, а българското кисело мляко вече е познато и в други азиатски държави като Китай, Тайланд и Сингапур, стана ясно по време на срещата. Стоянов запозна колегата си, че от тази седмица подобно стратегическо партньорство започва и с Монголия и подчерта, че Япония има водещ принос за успехите на българските продукти в Азия в последните десетилетия.

Снимки: INSAIT

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Иванов

Христо Иванов, "Да, България": Съдебната реформа отиде в кошчето за боклук

"Съдебната реформа отиде в кошчето за боклук. Това е модел, при който се вижда пълната лудост да концентрираш толкова власт на върха на една репресивна институция и да няма контрол над фигурата, която я управлява. Съдът каза, че България е прокурорска..

публикувано на 27.07.24 в 11:28

Празник на пъпеша събира в Българево любителите на вкусния плод

На 27 и 28 юли в училищния парк на най-голямото каварненско село - Българево, ще се проведе Празник на пъпеша. Събитието е традиционно за Българево и се провежда за 16-а поредна година. Празничната програма и в двете вечери започва в 19.00 ч. Предвидени..

публикувано на 27.07.24 в 10:56

Български успех на Международния турнир на младите физици в Будапеща

Българският отбор се представи на изключително високо ниво по време на Международния турнир на младите физици (IYPT) в град Будапеща, където участваха 38 страни от целия свят. Родните ни състезатели заслужено спечелиха сребърни отборни медали...

публикувано на 27.07.24 в 10:25