Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови екзотични маймунки се заселиха в зоопарка в Бургас

4
Златоглави лъвски тамарини
Снимка: Facebook / Зоопарк Бургас

Двойка златоглави лъвски тамарини, памукоглави тамарини, мармозетки и семейство сурикати са сред новите обитатели на зоопарка в Бургас. Златоглавите лъвски тамарини са едни от най-редките видове маймуни в света и са единствени в България. Те се отличават с грива, близка до тази на лъва. Оттам идва и названието на вида, който може да се похвали и с дружелюбен и закачлив нрав. Златоглавите лъвски тамарини  обитават Южна Америка и са застрашени от изчезване в световен мащаб. 

Памукоглавият тамарин е дребна южноамериканска маймуна, която се среща единствено в Колумбия. Техният хабитат изчезва заради дърводобива.

Памукоглав тамарин

Мармозетките са най-малките маймуни в света. Те достигат височина 188 mm и маса 250 g. Срещат се в североизточните части на Бразилия.


Мармозетки

Снимки: Facebook / Зоопарк Бургас



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Село Гомотарци пази жива паметта и традициите във винопроизводството, но има и немалко проблеми

Видинското село Гомотарци има странна история. Някога е било на друго място, на километри от сегашното. След като страшна чума поразила голяма част от жителите му, оцелелите решили да изгорят къщите си и да търсят ново място за заселване. Избрали..

публикувано на 23.07.24 в 09:35

Българо-сръбски кулинарен проект популяризира "Вкусът на Стара планина"

За кулинарно вдъхновение може да служи видео готварска книга, представяща 50 традиционни рецепти от старопланинските гранични райони в България и Сърбия. Гастрономията на Стара планина е характерна с използването на малък брой съставки, за да се създаде..

публикувано на 23.07.24 в 09:01

Според израелския посланик "Хизбула" и хутите държат 4-ма български заложници

"Хутите държат двама заложници от България. "Хамас" също държи двама заложници от България. Има стъпки, които България – както и всяка друга държава от ЕС – трябва да предприеме, за да предотврати бъдещи нападения и да се бори с терора", заяви посланикът..

публикувано на 23.07.24 в 08:57