Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В клетка от стъкло" – български ултрамаратонец с уникален социален експеримент

15 дни, един мъж, затворен сам с времето…

Снимка: БТА

Вече 10-ти ден ултрамаратонецът със световна популярност Краси Георгиев живее в самоизолация в стъклена клетка в центъра на София. Тя е символ на дигиталната клетка, в която съвременният човек поставя сам себе си, ставайки подвластен на социалните мрежи. Уникалният социален експеримент има за цел да изследва промените, които предизвиква изолацията у съвременния човек на психологическо и физическо ниво. И както при много от предизвикателствата, които прави пред себе си маратонецът, и този път има благотворителна цел – събиране на средства за "Превенция на зависимостите". Проектът има за цел да осъществи ранна превенция във възрастовите групи 11-14 г. и 14-18 г., които са най-уязвими към зависимости.

"Този път събираме пари за хора, които са изключителни - занимаваме се с превенция на всякакви зависимости, като се започне от дигиталните. Знаете, дигиталните зависимости при малките, но и не само при тях- всеки е зависим от някаква социална мрежа, а оттам те прерастват към хазарт, наркомании и т.н. Аз съм минал през доста тежки неща и знам какво е човек да е зависим от нещо. И затова този път реших, че това е кауза, на която си заслужава да обърнем внимание" – каза Краси Георгиев в телевизионно интервю преди да влезе в стъклената клетка, където живее от повече от седмица.


Същността на социалния експеримент "В клетка от стъкло"

В рамките на 15 дни Краси Георгиев се поставя доброволно в пълна социална изолация, но същевременно е пред погледа на цялото общество. Три от стените на контейнера, оборудван единствено с пътека за бягане и матрак, са напълно прозрачни. Малка зона от него, предназначена за естествени нужди, остава закрита. Конструкцията е на височина два метра и половина от земята и е поставена на едно от най-оживените места в София - пред НДК. Сам със себе си и времето в центъра на столицата, Краси вижда всичко, случващо се около него, но не може да осъществява вербален контакт с никого. Само веднъж на денонощие, за половин час влиза в контакт с аудиторията за сесия с въпроси, отговори и поставяне на допълнителни предизвикателства към него. В клетката отпразнува дори своя рожден ден, като десетки софиянци го поздравиха с транспаранти, балони и окуражителни послания в социалните мрежи.

Екип от водещи специалисти следи отблизо физическото и психическото състояние на ултрамаратонеца, като впоследствие ще направят анализ на данните преди, по време и след изолацията.

На този етап кръвните показатели на Краси отчитат, че той е под голям стрес, но наблюдаващите го психолози смятат, че дискомфортът в състоянието му е временен.

"Абсолютният дискомфорт на изолация, че уж вижда всичко и е в живота, а той не е, както всеки един от нас прави и се самонаказва по този начин. Това е каузата, към която се стремим – да привлечем внимание, да се наберат средства за превенция срещу зависимости", напомни Албена Ненкова от екипа на маратонеца пред БНР– Радио София.

Краси Георгиев се впусна в предизвикателството без предварителни очаквания и с думите: "Не обичам да съм затворен, но се надявам главата ми да издържи".

"Човек трябва да се предизвиква, защото животът е миг, който минава покрай нас и ако не правим интересни неща, които ни харесват, защо живеем. Знаете, аз правя всичко за благотворителност и ако мога да помогна на някого с това, което правя, защо не" – мотивира се Краси Георгиев.

Вижте още:

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: БТА

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Откриха тялото на последния - четвърти загинал след експлозиите в Елин Пелин

Под ръководството на Окръжна прокуратура – София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на вътрешното министерство, са започнали огледи на складовете край Елин Пелин, в които в..

публикувано на 28.07.24 в 13:23