Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство повика на среща посланика на РСМ в България

Снимка: БГНЕС

Днес, 9 май, министърът на външните работи Иван Кондов извика на среща в МВнР посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска, съобщи външното ни министерство. Министър Кондов изрази пред посланик Поповска силна загриженост и остро несъгласие с действията на представителите на граничните власти на РС Македония на ГКПП "Ново село", които на 6 май 2023 г. не допуснаха влизането на територията на страната на българския евродепутат Андрей Ковачев, на Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет", както и на други трима български граждани, които са искали да отдадат почит към загиналите български военнослужещи във военното гробище в Ново село.

По време на разговора, министър Кондов заяви, че подобна мярка е необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми, които Северна Македония се е ангажирала да спазва.

Беше посочено още, че е неприемливо изготвянето на забранителни списъци за граждани на държава членка на ЕС и МВнР очаква да бъде запознато с критериите, съгласно които български граждани и европейски парламентаристи са включвани в подобни списъци.

Българският външен министър подчерта, че подобни действия на официални институции в Северна Македония, извършени не за първи път, имат негативен отзвук сред българската общественост и нанасят безспорна вреда на изграждането на добросъседски отношения между двете страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български атлети ще участват в Европейските игри за трансплантирани

Единайсет българи заминахаза Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Те ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика...

публикувано на 20.07.24 в 16:19
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42