Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във фестивала „Славянска прегръдка“ представят сръбската поезия

Снимка: Facebook/SlavianskaAkademia

Сръбският език е фокус за месец май на ХVII международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка” от 15 до 18 май. През 2023 г. фестивалът се провежда в пътуващ формат на ротационен принцип. Всеки месец е посветен на един славянски език: през март беше на хърватския, април – на руския, май – на сръбския език, юни ще е на полския.

Гостите от Сърбия за майския фестивален лъч са акад. Ристо Василевски, Лиляна Стеич, Вера Хорват и Ясминка Надашкич-Джорджевич.

Маршрутът на творческите срещи е Кюстендил – 15 май, Велико Търново – 16 май, и Добрич – на 17 и 18 май. Със съдействието на общините във всички областни центрове фестивалът ще бъде домакинстван от местните поети и литературни творци.

Събитието е под егидата на президента Румен Радев. "Славянска прегръдка" е международен проект започнал през 2007 г.във Варна. Тогава е учредена и Славянската литературна и артистична академия, която вече има филиали във всичките 11 славянски страни и в още 5 други европейски държави. Основна цел на форума е сближаване на културните ценности на основата на общия език.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37